Polar introduceert nieuw sporthorloge met aangepaste hartslagmeter: de Polar M430

Polar M430

Polar heeft haar nieuwste sporthorloge geïntroduceerd: de Polar M430. Het apparaat heeft een hartslagmeter waarmee je hartslag nauwkeurig wordt bijgehouden, een ingebouwde GPS-module en is dunner dan zijn voorganger, de Polar M400.

Verder lijkt het horloge wel vrij veel op de M400. Het heeft bijvoorbeeld nog steeds een simpel monochroom scherm en een ontwerp waarbij je de bandjes kunt vervangen. Een belangrijk verschil is het gewicht. Waar de oude variant 56 gram woog, heeft het nieuwe horloge een gewicht van 51 gram. Dat klinkt als weinig verschil, maar je gaat het zeker merken als je hem draagt.

De Polar M430 heeft de mogelijkheid om notificaties van je smartphone te ontvangen. Helaas kun je er op weinig manieren mee interacteren, aangezien het apparaat niet op een besturingssysteem als Android Wear draait. De functionaliteit als smartwatch is daardoor beperkt; dit is echt een horloge voor sporters.

Interessant is wel dat het horloge een uniek algoritme heeft voor het bijhouden van je hartslag. Volgens Polar worden algoritmes per apparaat dat het op de markt brengt aangepast. Dit is omdat de grootte en het gewicht van het horloge hier invloed op kan hebben. Of het horloge daarmee daadwerkelijk beter presteert dan zijn voorganger is afwachten.

Polar M430Overigens kun je de hartslagmeter ook combineren met apparaten van Polar die je op je borstkast plaatst, bijvoorbeeld de Polar H10. Daardoor krijgt de app zowel data van je borstkast als van je pols. De informatie wordt vervolgens gecombineerd, zodat je het beste zicht hebt op je hartslag tijdens het sporten.

Smart Coach

Daarnaast bevat het horloge de ‘Smart Coach’-diensten van Polar. De features hiervan vind je zowel op de mobiele applicatie als op het horloge zelf. Heb je een rondje hardgelopen, dan kun je direct een score zien die de Running Index genoemd wordt. Dat is een mix van hoe lang je gerend hebt, hoe hard je dat deed en hoe hard je in het algemeen sport. Ook kun je richtlijnen krijgen voor een hardloopprogramma op basis van je geslacht, gewicht, leeftijd, ervaring en de tijd waarin je rent.

De M430 heeft verder een accu die volgens Polar een week mee moet gaan op een lading. Natuurlijk haalt het gebruik van GPS dat flink naar beneden. Het bedrijf schat dat als je gebruikmaakt van zogenaamde ‘één seconde GPS-verzoeken’, waarbij de GPS je locatie iedere seconde vaststelt, de accu nog maar acht uur meegaat. Gebruik je echter de accubesparing, dan stelt de GPS je locatie nog maar eens per minuut vast en moet de accu dertig uur langer meegaan. Verschil is dat je realtime iets andere informatie te zien krijgt.

De Polar M430 is vanaf mei te verkrijgen voor 229 euro.