Universiteit van Utah maakt esports officiële sport voor studenten

In de VS is het niet ongebruikelijk om een studiebeurs te krijgen voor een universiteit als je goed bent in een bepaalde sport. Maar vanaf nu hoef je niet meer per se mee te doen aan een fysieke sport om een dergelijke beurs te krijgen. De University of Utah gaat ze namelijk ook geven aan scholieren die erg goed zijn in esports. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Het programma wordt gesponsord door de afdeling Entertainment Arts and Engineering (EAE) van de universiteit. Op die afdeling zitten de beste opleiding voor videogamedesign van het gehele land. Utah Athletics, dat de beurzen voor atleten sponsort, helpt niet met het bij elkaar krijgen van geld.

Als je een beurs krijgt, doe je namens het team van de universiteit mee aan wedstrijden. In ruil daarvoor wordt je opleiding betaald door de school.

De eerste game binnen het esports-programma is League of Legends. Later moeten er meer spellen bijkomen. “We zijn van plan om met vier games aan de slag te gaan. Elk spel krijgt een eigen team, een of twee plaatsvervangers en een coach. We verwachten dat uiteindelijk 35 studenten meedoen, maar dat hangt af van de spellen”, vertelt Robert Kessler, directeur van de EAE-afdeling, aan ESPN. Het geld moet verdient worden via marketing en sponsordeals.

Andere universiteiten

Overigens is de universiteit van Utah niet de eerste die een esports-programma heeft. Een aantal kleinere scholen bieden hier ook al beurzen voor aan. Utah is echter wel de eerste van de zogenaamde Power Five, de vijf rijkste universiteiten die veel aan sport doen. De bedoeling is dat ook andere grote opleidingsinstituten mee gaan doen.

De afbeelding bij dit artikel is onder Creative Commons beschikbaar gesteld door Wikimedia-gebruiker Gabriel.gagne.