Politie Abu Dhabi heeft primeur met auto die gezichten scant

De politie van Abu Dhabi heeft 3,4 miljoen dollar geïnvesteerd in een wel heel geavanceerde politie-auto. Sterker nog: je kunt het eigenlijk geen auto meer noemen, want daar is deze Lykan Hypersport veel te geavanceerd voor. De bolide zit namelijk vol camera’s, zodat het mogelijk is om de gezichten van automobilisten te scannen.

face

De Lykan Hypersport is dé supercar van het Midden-Oosten, maar heeft ook hier de nodige fans. Dat is niet zo gek, want de auto heeft een zescilinder motor met 740 pk en rijdt in 2,8 seconden al dik 100 kilometer per uur. Het wordt nog interessanter als je hoort wat de politie eraan heeft laten doen door ekin, een bedrijf dat is gespecialiceerd in allerlei cameratoepassingen. De auto is allereerst voorzien van ekin Patrol, een toepassing die live kan meten hoe snel andere auto’s rijden, terwijl ook kentekens én gezichten gescand kunnen worden.

anpr

Deze gegevens worden uiteindelijk allemaal opgeslagen, zodat ze alter geanalyseerd kunnen worden. Dat klinkt wat ingrijpend als het aankomt op privacy, maar daar geeft de politie in Abu Dhabi klaarblijkelijk niet zo gek veel om. Ekin ziet Patrol als een product voor de politieman van de toekomst, zodat zij een stuk sneller en slimmer hun werk kunnen doen. Het heeft dan ook ruim twee jaar geduurd voor het product klaar was om daadwerkelijk in gebruik te nemen.