Politie test of agenten een Microsoft HoloLens kunnen gaan gebruiken

De politie krijgt nog wel eens de kritiek dat het niet snel genoeg meegaat met zijn tijd en met technologische ontwikkelingen. Dit najaar was bijvoorbeeld nog in het nieuws dat de recherche tot nu nog geen smartphones gebruikte. Eerst werden agenten in het veld uitgerust met een modern toestel, maar de recherche moest het nog gewoon doen met een oude Nokia. Gelukkig probeert de politie op dit moment een inhaalslag te maken en daarbij kijkt men ook vooruit: naar de toepassingen van augmented reality bijvoorbeeld.

Het AD publiceerde vandaag een uitgebreide reportage over de ontwikkelingen op dit vlak. De politie test samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de TU Delft een smartphone-app met augmented-reality-toepassingen. Hierbij wordt vanaf de schouder van een agent gefilmd wat hij ziet en op dit camerabeeld extra informatie toegevoegd via een smartphone. Een agent kan bijvoorbeeld notities maken of dingen omcirkelen die later belangrijk kunnen zijn in een onderzoek. Het idee is dat er eventueel op afstand kan worden meegekeken in het veld.

Maar het gaat verder dan smartphones; er wordt ook gekeken naar de Microsoft HoloLens. Deze augmented-reality-bril biedt nog veel meer mogelijkheden omdat je hem voor je ogen draagt. Op die manier kan een agent bijvoorbeeld instructies krijgen waar hij heen moet.

Augmented reality politie

Praktijk

Of we dit soort technologie op korte termijn in de praktijk gaan zien valt echter te betwijfelen. De HoloLens is nog duur en volop in ontwikkeling; los van het feit dat hij best groot is en de accu snel leeg gaat. Maar ook de toepassingen van de technologie via smartphones zijn nog echte tests. Voor de camera op de schouders van de agent wordt bijvoorbeeld een tweede smartphone gebruikt. Niet erg praktisch, zeker niet in het veld.

Desondanks verwacht Stephan Lukosch, universitair hoofddocent in de sectie systeemkunde aan de TU Delft dat het snel gaat:

De grote laptops die een paar jaar geleden op de rug bevestigd moesten worden om augmented reality toe te passen op een crime scène, zijn inmiddels al teruggebracht tot twee smartphones of een bril. Het wordt alleen maar beter. Als je kijkt hoe gedetailleerd een Microsoft HoloLens nu al is, verwacht ik dat het heel snel gaat.

Wie weet hebben alle agenten over tien of twintig jaar wel een contactlens in met augmented-reality-toepassingen. Net als in sommige films en series