Politie scant meer dan 90.000 gezichten met gezichtsherkenningssoftware op festival

Zonder dat de bezoekers het wisten, gebruikte de Leicestershire Police gezichtsherkenning software tijdens het Download music festival. De software moest bekende oplichters herkennen.

Op het festival, dat door zo’n 90.000 mensen werd bezocht, werden camera’s geplaatst op strategische plekken. De scans van de gezichten werden vergeleken met een Europese database.

Nadat Police Oracle over de plannen berichtte, kwam er heel wat kritiek binnen. Op hun website liet de politie van Leicestershire weten dat het festival een succes was en verdedigden zij het gebruik van de gezichtsherkenning software.

The software does not take anyone’s photograph, or store their picture, and there is less than 0.2% chance of someone being identified wrongly as a subject on the database.

De gezichtsherkenning software vergeleek de gezichten alleen met een lijst met mensen die bekend zijn voor hun criminele activiteiten op festivals. Alle data werd vernietigd aan het einde van het weekend.

Leicestershire Police was de eerste politie macht in het Verenigd Koninkrijk die de software in gebruik nam vorige zomer. Zij zijn van plan het te blijven gebruiken. Het struikel punt bij Download was niet alleen dat de gezichtsherkenning software werd gebruikt, maar vooral dat de bezoekers er niet over waren geïnformeerd voor, tijdens of na het festival.