Politie New York test lassopistool voor verdachten met geestelijke ziekte

Politie, NYPD

De politie in New York, de NYPD, test een nieuw gadget om verdachten met een geestelijke ziekte in bedwang te houden. Het gaat om een lassopistool genaamd de BolaWrap 100, meldt Gothamist.

De BolaWrap 100 is een soort afstandsbediening die je in de hand houdt, waarmee je snel kevlar koorden op verdachten kunt afschieten met een snelheid van 702 kilometer per uur. De bedoeling is dat de lasso zich om de ledematen van een verdachte wikkelt, zodat de agenten geen dodelijk geweld hoeven te gebruiken.

Afgelopen donderdag werd de gadget gedemonstreerd voor de pers. Wired Technologies, die het lassopistool maakt, claimt dat het product door 24 politie-afdelingen in de Verenigde Staten intern getest wordt. Zes afdelingen zouden het ook in het werkveld testen.

https://www.youtube.com/watch?v=2XX6dK2SCpU

‘Niet gevaarlijk’

Brooklyn Borough-directeur Eric Adams en Wired Technologies-CEO David Norris stelt dat het product niet pijnlijk of gevaarlijk is. Ook zeggen ze dat het niet moeilijker is om de lasso in een drukke omgeving af te schieten, in plaats van in een rustige rechtszaal waar de demonstratie werd gehouden. Verder zou de lasso niet sterk genoeg zijn om iemand te wurgen, mocht het koord per ongeluk op de nek afgevuurd worden.

Volgens Adams kan het apparaat 70 procent van de 150.000 mensen met geestelijke ziektes die de NYPD jaarlijks tegenkomt succesvol in bedwang houden. In de afgelopen jaren is er behoorlijk wat kritiek geweest op hoe de NYPD met deze zaken omging. Met het lassopistool moet een arrestatie dus beter gaan.