Populair anoniem sociaal netwerk Secret vanaf vandaag ook in Nederland beschikbaar


De populaire mobiele applicatie Secret is vanaf vandaag ook beschikbaar in Europa en Nederland. De dienst die gebruikers op anonieme wijze berichten (‘secrets’) laat delen met hun persoonlijke netwerk kwam vorig jaar in september uit in de VS en werd daar binnen korte tijd razend populair.

Secret is een sociaal platform dat vrienden anoniem met elkaar verbindt. Volgens oprichter Chrys Bader richt de app zich op een kant van de communicatie die huidige sociale netwerken niet belichten, en dat is anonimiteit. “Hoe vaak type je bij Twitter of Facebook niet iets in, om het vervolgens toch maar niet te posten?” vraagt hij zich af.

Met de anonieme applicatie Secret hoef je je geheimen, gedachtes of gevoelens niet langer voor je te houden, en daar blijkt zeker vraag naar te zijn als we kijken naar de enorme populariteit van de dienst in de VS. Het bijzondere van Secret is dat jou geheimen in eerste instantie niet willekeurig worden gedeeld, maar met mensen die je kent, gebaseerd op je iPhone contactenlijst. Eenmaal geïnstalleerd scant de applicatie je bestaande contacten en wordt je in een compleet anonieme cirkel met hen verbonden.

secret-sxsw

Met de app kun je door een enorme stroom van geheimen swipen die ofwel gedeeld of geliked zijn door mensen uit jou netwerk. Met tekst, foto’s en gebruik van kleuren kun je je eigen post vormgeven en delen, reageren op de geheimen van anderen of deze liken. Dit alles gebeurt volledig anoniem wat zorgt voor de de meest hilarische berichten; van uiterst serieus, tot gewoon grappig bedoeld.

Secret was tot nu nu toe alleen nog maar beschikbaar in de VS waar volgens Bader 75 procent van de mensen de app na een week nog gebruikten, en in de weken en maanden daarna daarvan wel 90 procent bleef hangen. De app is nu ook in Nederland beschikbaar en zal bovendien naast iOS later ook op Android uitkomen. 
 De nieuwe Android-app zal als eerste een nieuwe verdeling krijgen in berichten waarbij gebruikers één tijdlijn hebben voor berichten van hun vrienden, en vrienden van vrienden, en één tijdlijn die álle berichten toont, inclusief die van vreemden. Deze optie zal later ook op de iOS-versie verschijnen.

Secret-Design-Work-Life-02

Daarnaast plant Secret zijn gebruikers meer te gaan betrekken en meer de interactie aan te gaan door het stellen van vragen als ‘wat is de laatste leugen die je hebt verteld? Op die manier wil het bedrijf de dienst interessanter te maken door gesprekken op te wekken die je misschien thuis ook zou voeren met je vrienden, alleen dan na een paar drankjes.

De populariteit van de app Secret toont dat veel mensen behoefte hebben aan privacy en anonimiteit. Gebruikers voelen zich minder geremd in hun uitspraken naar elkaar, en zijn bovendien waarschijnlijk hartstikke nieuwsgierig naar de geheimen van mensen in hun netwerk: een perfecte formule in het hedendaagse tijdperk waarin alles juist openbaar en transparant lijkt te moeten zijn!