Facebook biedt nu gratis antivirussoftware als een infectie wordt gedetecteerd

Facebook onthulde afgelopen dinsdag dat het bedrijf vanaf nu gratis downloads van antivirussoftware aanbiedt voor gebruikers met een geïnfecteerd systeem. De dienst wordt aangeboden met behulp van beveiligingssoftware van F-Secure en Trend Micro; één van de twee wordt aangeboden op basis van het virus dat wordt gedetecteerd.

Geïnfecteerde gebruikers krijgen bij het inloggen een notificatie te zien waarbij één van de twee producten wordt aanbevolen. Zodra je klikt op download, zal het programma zichzelf installeren en activeren. Je ontvangt vervolgens de resultaten van de scan als een notificatie in Facebook. Als het programma voltooid is, dan zal het zichzelf verwijderen.

w640

De dienst is dus niet bedoeld als een methode om je computer veilig en schoon te houden maar het biedt wel een backup op het moment dat je computer geïnfecteerd is. Het is nog niet duidelijk welke scans Facebook hiervoor uitvoert en welke apparaten ondersteund worden. Als je geen interesse hebt dan kun je ervoor kiezen de notificatie over te slaan en verder gaan met het gebruik van Facebook. Het zou echter wel zo kunnen zijn dat je de notificatie opnieuw te zien krijgt.

Het is interessant om te zien dat Facebook gratis beveiligingssoftware biedt aan haar gebruikers en dus samenwerkt met een bedrijf dat deze software maakt. Facebook stelt bovendien dat het bedrijf in de toekomst “additional software options” mogelijk zal maken. Je zult in de toekomst dus weleens vaker een programma kunnen downloaden via het platform.