Prins Constantijn volgt Neelie Kroes op als startupambassadeur

Prins Constantijn van Oranje volgt Neelie Kroes op als ambassadeur van het Nederlandse startupecosysteem. Dat maakte minister Kamp van Economische Zaken zojuist bekend op Startup Fest Europe. Hij gaf daarmee meteen aan dat er een vervolg wordt gegeven aan het werk dat Startup Delta de afgelopen tijd heeft gedaan, onder de naam StartupDelta2020. Het gaat sowieso 4,5 jaar lopen.

Officieel eindigt StartupDelta zijn werkzaamheden dit voorjaar met een eindrapportage. Het was dan ook al bekend dat daarmee een einde zou komen aan de rol van Kroes. Minister Henk Kamp: “Zowel in binnen- als buitenland heeft Neelie Kroes, met het team van StartupDelta, ons land in korte tijd als toonaangevend centrum voor startups op de kaart gezet. Met haar ervaring, enthousiasme en uitstraling heeft zij in het afgelopen anderhalf jaar veel voor startende ondernemers betekend. Ik heb grote waardering voor de resultaten die zij in korte tijd heeft geboekt.”

Over de opvolging door Prins Constantijn zei Kamp: “Met zijn brede ervaring, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven, halen we opnieuw een special envoy van internationale allure in huis. Hij is nauw verbonden met startups en het regionale- en Europese startup ecosysteem. Prins Constantijn is daarmee de aangewezen persoon om samen met de overheid, bedrijven en kennisinstellingen verder te werken aan de juiste randvoorwaarden voor startende ondernemers. Daarvan profiteren startups, ze kunnen zo doorgroeien tot bedrijven van formaat. Dat is goed voor de Nederlandse werkgelegenheid, productiviteit en onze concurrentiepositie.”

StarupDelta2020

StartupDelta is opgericht om Nederland hét land te maken voor startups. En dat heeft succes gehad: Nederland is de afgelopen tijd opgeklommen tot derde snelst groeiende startup ecosysteem van Europa, zo blijkt uit de The Global Startup Ecosystem Ranking 2015. Nederland staat nu op een vierde plaats in de ranking voor beste startup ecosysteem in Europa, na Londen, Berlijn en Parijs. In Startup Nation Scoreboard, waarin 25 Europese landen worden vergeleken op maatregelen om het ecosysteem voor startups te verbeteren, staat Nederland zelfs bovenaan.

StarupDelta2020 gaat er voor zorgen dat de veertien belangrijkste innovatieregio’s van ons land intensiever gaan samenwerken. Daarnaast wordt er gefocust op de doorgroeimogelijkheden van startups tot scaleups en op specifieke thema’s als fintech en agrifood. Komende zomer wordt er daarom een actieagenda opgesteld.