Privéadressen tienduizenden Nederlanders gelekt door Snappcar

Snappcar

De privéadressen van ongeveer 50.000 Nederlandse verhuurders op autodeelplatform Snappcar zijn gelekt. Dat schrijft RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. De fout bij het autodeelplatform is al verholpen en het datalek wordt bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld.

Snappcar werd in 2012 opgericht en heeft Nederland als grootste markt. Op het platform kun je een auto verhuren of huren. Op de website zie je waar de auto ongeveer staat, als je er eentje huurt zie je het exacte adres. Omdat je dus ook je eigen auto kunt verhuren, is het exacte adres vaak het woonadres.

Nu blijkt dus dat er allerlei gegevens van verhuurders te vinden waren. Het gaat dan om het woonadres, de voornaam van de verhuurder, het huisnummer, de postcode en de woonplaats. Daarnaast kon je kentekens van aangeboden auto’s achterhalen.

Fout hersteld

Dit alles kon via een functie op de website, die inmiddels verwijderd is. Snappcar zelf zegt niet te weten dat de gegevens openbaar waren. Het bedrijf gaat getroffen gebruikers via een e-mail op de hoogte stellen. Er is geen bewijs dat de gegevens in verkeerde handen zijn gevallen.

“Als deelplatform zijn wij ons bewust van het belang van vertrouwen in ons platform en de privacy van onze gebruikers. Het spijt ons dat we er niet in geslaagd zijn deze privacy te waarborgen volgens de hoge standaard die onze gebruikers van ons verwachten”, aldus Snapcarr in een reactie.