Het Australische bedrijf Appen heeft de privégesprekken van duizenden Nederlanders in handen, waarschijnlijk na een tap van een buitenlandse inlichtingendienst. Dat meldt de Volkskrant. Een Nederlandse voormalig medewerker van Appen heeft die informatie gedeeld met de krant.
De medewerkster kreeg berichten te horen en moest de audiofragmenten beschrijven. Ze herkende de stem van haar ex-vriend in één van de fragmenten, waardoor dit verhaal nu naar buiten is gekomen.
Appen zou telefoon- en chatgesprekken uit 2010 en 2011 in handen hebben. Het bedrijf ontwikkelt software dat spraak kan omzetten naar tekst. Experts zeggen in de Volkskrant dat het waarschijnlijk gaat om de Britse geheime dienst GCHQ, dat de gesprekken heeft afgetapt en aan Appen heeft gegeven zodat het daarmee zijn software kan verbeteren.
Met grote hoeveelheden data wordt het makkelijker om kunstmatige intelligentie te trainen om audio om te zetten in tekst en de informatie zelfs begrijpbaar te maken. Dat is voor inlichtingendiensten interessant, omdat ze daarmee het proces van afluisteren deels kunnen automatiseren. Omdat dit soort software echter per taal werkt, zou dat betekenen dat een partij die er interesse in heeft, het systeem wil gebruiken voor de Nederlandstalige ‘markt’.