Problemen bij Uber: grote ontslagronde na financieel rampzalig kwartaal

Uber

Uber was tot halverwege 2018 regelmatig in het nieuws vanwege allerlei schandalen. De afgelopen tijd leek het echter rustig, maar binnenin het bedrijf zelf blijkt het nu toch niet zo goed te gaan. De taxidienst draaide een groot verlies in het tweede kwartaal van dit jaar, en komt nu met een grote ontslagronde.

Uber ontslaat in totaal 435 werknemers in zijn product- en engineeringteams, schrijft TechCrunch. Dat komt neer op maar liefst 8 procent van het bedrijf. Uit het productteam worden 170 mensen ontslagen, onder de engineers vertrekken 265 mensen. De ontslagen hebben echter geen invloed op Eats of Freight, stellen ingewijden.

De ontslagen komen niet zomaar uit de lucht vallen. CEO Dara Khosrowshahi heeft alle leden van het leiderschap een vraag gesteld: als ze vanaf het begin zouden beginnen, zouden hun organisaties er dan uitzien zoals Uber dat nu doet? Daarbij werd gekeken naar de grootte van teams, overlappend werk en individuele prestaties.

Het antwoord bleek op veel punten ‘nee’ te zijn, vertelt een woordvoerder aan TechCrunch.

Flinke verliezen

En dat is logisch. In het tweede kwartaal van dit jaar verloor Uber ruim 5 miljard dollar, het grootste kwartaalverlies tot nu toe. Een groot deel van die verliezen waren het gevolg van aandeel-gebaseerde compensatie-uitgaven voor werknemers, nadat het bedrijf in mei naar de beurs ging.

Het lijkt misschien alsof de ontslagen het gevolg zijn van die slechte kwartaalcijfers, maar dat is volgens Uber niet het geval. De gesprekken hierover zouden al langer lopen. Toch is het de tweede keer in korte tijd dat er ontslagen vallen. Onlangs werden 400 mensen uit het marketingteam de deur gewezen.

Aan de andere kant investeert Uber wel weer in het verzekeren dat zijn 1.099 onafhankelijke aannemers ook op die manier aanblijven.

Foto: Shutterstock.com