Wij dachten dat een computerprocessor met acht kernen al heel indrukwekkend was, maar onderzoekers zijn er in geslaagd om gigantisch veel groter uit te pakken. Op de University of California, Davis hebben ze namelijk een zogeheten KiloCore gemaakt – een processor met maar liefst duizend kernen.
De processorkernen kunnen gebruikt worden om gelijktijdig bijvoorbeeld data te versleutelen, video te encoderen en complexe onderzoeksprocessen uit te voeren, zonder dat de computer ook maar een beetje langzaam aanvoelt. Gebruik je alle kernen tegelijk, dan heb je een absurd snelle computer: de KiloCore kan maar liefst 115 miljard commando’s per seconde aan.
Dat klinkt als een grote, lompe computer, maar qua stroomverbruik is de KiloCore ontzettend zuinig. Hij heeft slechts 0,7W aan sap nodig – een enkel batterijtje is dus voldoende. De technologie zou zich hierdoor op termijn perfect lenen voor bijvoorbeeld smartphones.
Het zal alleen nog even duren totdat je de processor ook daadwerkelijk in commerciële apparatuur kunt verwachten. Op het moment is er alleen nog maar een prototype op de markt, dat door gebruikte productieprocessen nog relatief groot en log is. Het is – zoals bij ieder onderzoek – afwachten totdat een hardwarefabrikant interesse heeft en het project voor een product oppikt.