Proef met digitaal rijbewijs in een smartphone app

De kans dat je je portemonnee vergeet is groter dan dat je je smartphone niet bij je steekt bij het verlaten van het huis. Dat bracht de Amerikaanse rijkswaterstaat op een idee om het aantal mensen zonder rijbewijs op zak terug te dringen: een app met je rijbewijs!

Het digitale rijbewijs bevat exact dezelfde informatie als zijn plastic tegenhanger. De lokale autoriteiten, de proef start in de staat Iowa, zoals politie en douane zullen het rijbewijs ook volledig omarmen als valide identiteitsbewijs.

Vooralsnog zijn er wel wat vraagtekens te plaatsen bij de manier waarop het rijbewijs wordt beveiligd: een viercijferige PIN-code is nodig om je rijbewijs te ontgrendelen, maar zodra je je smartphone overhandigt aan een politieagent, heeft hij toegang tot je smartphone. Je kunt niet voorkomen dat de agent dan door je tekstberichten of e-mail snuffelt. Er zou echter gewerkt worden aan een vorm van biometrische beveiliging en een optie om je scherm op je rijbewijs te ‘vergrendelen’ wanneer je hem moet overhandigen.

digitaal_rijbewijs

De Amerikaanse staat Iowa start begin 2015 met de proef en zal dan een app beschikbaar stellen voor zowel iOS als Android smartphones. Een hele harde datum durft men niet te noemen, met name omdat er eerst duidelijkheid moet komen over de risico’s.