Santa’s Digital Detox: Afkicken van je smartphone met een digitale pauze

Dit jaar geen rijdende Elfen-robots of 3D prints voor in je kerstboom: de kerstboodschap van interactief bureau Rhinofly draait om offline samen zijn. Laat je laptop afkoelen en hang je smartphone in de boom tijdens Santa’s Digital Detox!

We spraken Matthijs Roumen van Rhinofly over de ludieke actie.

Kun je kort het concept uitleggen?
Deze kerst daagt de kerstman je uit om twee dagen helemaal offline te gaan. Dit jaar draait kerst volgens ons namelijk om écht samenzijn met aandacht voor elkaar. Dat betekent een kerstpauze van je Twitter, Candy Crush en #nomnomnom foto’s op Instagram.

Helemaal offline gaan. Is dat waar het in 2015 om draait?
Als interactief bureau zijn we het hele jaar door bezig met innovatie. De nullen en enen zitten bij ons diep geworteld in de vezels van het DNA van alle collega’s. Daarom is het éxtra leuk om te communiceren dat offline gaan en te genieten van alles dat niet digitaal is, óók belangrijk is. Een kleine statement om te benadrukken dat alleen de focus op schermen niet het belangrijkste is. En welke periode is daar nou beter voor dan Kerst?

Hoe werkt de actie?
Nadat je plechtig aan de Kerstman hebt beloofd om je telefoon de twee dagen tijdens Kerst niet te gebruiken, is het tijd om iemand anders uit te dagen. Offline zijn in je eentje is namelijk stukken minder leuk, dan samen offline zijn. Heb je de kerstman beloofd de kerstpauze te nemen, dan mag je iemand anders uitdagen om hetzelfde te doen.

Natuurlijk brengen we diegene niet via de mail op de hoogte, maar via een ambachtelijk handgeschreven kaart. De elfen zijn namelijk alvast begonnen met detoxen.

DigitalDetox_Elfen _small

Geen mobiele site. Hoe kan dat?
Haha, dat heeft een reden. De kerstactie is ieder jaar weer ons favoriete stressproject. Het idee valt vaak op het laatste moment en de ontwikkeling gebeurt voor 80% in de vrije tijd. Dit jaar was daar geen uitzondering op. We hebben het project, van eerste idee tot volledige realisatie (inclusief de productie van de kaarten en de inkoop van bergen aan glitterpennen), uitgerold in een doorlooptijd van 4 dagen. Daarvan hebben we amper een dag gehad voor de ontwikkeling van de website. Dan wil er nog wel eens een onderdeel sneuvelen. Natuurlijk vertellen we op mobiel dat het te maken heeft met een mobiele detox van de Kerstman. Op desktop en tablet werkt de actie overigens uitstekend!

Hoe lang kan je nog iemand uitdagen om ook te Digital Detoxen?
Vrijdag 19 december is de laatste dag om iemand uit te dagen. Zo hebben de Elfen nog gegarandeerd voldoende tijd om de kaarten te schrijven én op de post te doen.