Provincie Overijssel en gemeente Enschede pleiten voor verruiming drone-regels

Drone-regels

De provincie Overijssel en de gemeente Enschede stellen dat de drone-regels de Europese markt belemmeren. Daarom pleiten ze vandaag samen met Nokia voor het versoepelen en gelijktrekken van Europese regels. Dit doen ze tijdens de European Week of Regions and Cities in Brussel.

Volgens de initiatiefnemers zijn de regels te beperkt en niet overal gelijk. Dat gaat ten koste van banen en economische kansen. “Alleen al in Twente zijn, volgens onderzoek van adviesbureau PwC, in deze branche 1500 banen te verwachten. Het rapport beschrijft een Europees economisch potentieel van 14 tot 30 miljard euro op de lange termijn”, aldus de initiatiefnemers.

De groep zegt bovendien te spreken namens alle Nederlandse testcentra voor drones. Het pleidooi wordt in eerste instantie in Brussel gehouden voor Europese bedrijven die zich met drones bezighouden. Zodra zij hebben gereageerd, wordt er een manifest gemaakt om de Europese Commissie te overtuigen van uniforme Europese drone-regels.

Nieuw voorstel

Vorige week kwam het ministerie van Infrastructuur & Milieu met een nieuw wetsvoorstel. Daarmee moet het gemakkelijker worden om niet-goedgekeurde drones op specifieke locaties te testen.

“Het besluit is een stap in de goede richting, maar gaat lang niet ver genoeg”, aldus de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum van Economische Zaken. “Het geeft ons niet de gewenste ruimte om te testen op andere locaties, zoals in binnensteden of op bedrijventerreinen. Dat is precies wat we nodig hebben voor de ontwikkeling van deze branche. Elders in de wereld, zoals in China, is dat namelijk wel al het geval.”