PvdA wil commercieel gebruik data klanten van banken en verzekeraars tegenhouden

De PvdA wil dat banken en verzekeraars beperkt worden in het gebruik van data van hun klanten voor commerciële doeleinden. Dat staat in een initiatiefnota die de partij indient, schrijft het Financieele Dagblad. De nota is een reactie op voorstellen van initiatieven van banken en verzekeraars die data van klanten willen verkopen aan derde partijen.

“Je weet eigenlijk alles van iemand als je bankgegevens hebt”, zegt Henk Nijboer, een van de initiatiefnemers van de nota, tegen BNR. “Waar je je boodschappen doet, hoeveel je uitgeeft.” Het is volgens Nijboer niet de bedoeling dat banken en verzekeraars deze gegevens analyseren en doorverkopen.

“Banken vervullen een nutsfunctie. Een bankrekening heb je echt nodig. En als je data vanuit die functie krijgt, zou je ze wat ons betreft nooit mogen gebruiken”, zegt Nijboer tegen BNR. Naast het gebruiken van op deze manier verkregen data, wil de PvdA ook dat klanten meer inzicht krijgen in de data die zij aan banken en verzekeraars afstaan. Dit soort partijen mogen de data van de PvdA wel gebruiken om hun eigen diensten te verbeteren.

In het Financieele Dagblad zegt Nijboer dat hij wil voorkomen dat mensen hun privacy verkopen voor korting. Ook wil hij tegengaan dat analyses op basis van big data voor discriminatie zorgen. Voordat het voorstel een wet wordt, moet het nog wel behandeld worden door de Tweede Kamer.