Chipmaker Qualcomm neemt Amsterdamse bigdata-analyse-startup Scyfer over

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm neemt de Amsterdamse startup Scyfer over. Dat heeft Qualcomm gisteren bekend gemaakt. Scyfer specialiseert zich in het analyseren van big data met behulp van kunstmatige intelligentie. De startup kan dankzij machine learning (verborgen) verbanden in data vinden en voorspellingen doen.

Hoeveel Qualcomm betaalt voor Scyfer, is niet bekendgemaakt. Scyfer is voortgekomen uit de Universiteit van Amsterdam. Het bedrijf is opgericht door diens hoogleraar machine learning Max Welling. Onder meer KPN, ING, ABN Amro en de NOS behoorden tot de klanten van de startup.

In 2015 opende Qualcomm samen met de Universiteit van Amsterdam al een onderzoekslab naar kunstmatige intelligentie: QUVA. Hoogleraar machine learning Welling blijft na de overname voor de universiteit werken. Ook Scyfer blijft na de overname gewoon werken vanuit het Science Park in Amsterdam.

NXP

Een jaar geleden werd bekend dat Qualcomm interesse had om het Eindhovense bedrijf NXP over te nemen. Met het bedrag van 47 miljard dollar is het de op één na grootste Nederlandse bedrijfsovername ooit. Die deal is vooralsnog echter nog niet rond. De Europese Commissie onderzoekt momenteel of de bedrijven te machtig worden na de overname.

De foto bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Flickr-gebruiker Kārlis Dambrāns onder Creatie Commons BY 2.0.