Quantum Teleportation: weer een stap dichter bij Star Trek

Professor Barabas en Lieutenant Commander Scott kunnen elkaar een high-five geven: het is onderzoekers aan de Universiteit van Queensland gelukt om informatie op een chip te teleporteren met gebruik van quantum teleportatie. Woah Scotty!

Een absolute primeur, zo meent men in Australië. Een team van onderzoekers heeft voor het eerst een aantal gegevenspakketten van het ene uiteinde van een electronisch circuit naar het andere geteleporteerd zonder daarbij gebruik te maken van een fysieke drager.

“In this process the information just appears at the destination, almost like teleportation used in the famous science fiction series Star Trek.”

Volgens de onderzoekers moeten de resultaten van dit experiment al op korte termijn leiden tot opzienbarende veranderingen op de manier waarop nu chipsets of zelfs electronische circuits worden opgebouwd.

Het is overigens niet de eerste keer dat een experiment met quantum teleportatie succesvol wordt afgerond. Vorige maand lukte het onderzoekers uit Zwitserland nog om informatie op eenzelfde electronische chip zo’n 7 mm te ’teleporteren’.

Toegegeven, het zal nog wel even duren voor dat we ons zelf ergens heen kunnen teleporteren, maar elk stapje voorwaarts telt. Toch?