QuTech en Intel zetten quantumcomputer op een chip

Qubit-chip van quantumcomputer D-Wave

Het Nederlandse bedrijf QuTech ontwikkelde in samenwerking met Intel een quantumcomputer op een chip. Dat meldt The Next Web.

De quantumtechnologie staat nog in de kinderschoenen, maar is veelbelovend. Quantumcomputers werken in plaats van bits met qubits; eenheden die tegelijk een 0 en een 1 kunnen zijn. Daardoor heeft de quantumcomputer veel meer rekenkracht dan een gewone computer. IBM maakt quantumcomputers voor commercieel gebruik met 20 qubit. Intel presenteerde op CES 2018 een quantumcomputer met 49 qubit.

Twee qubit

De quantumcomputer-op-een-chip van QuTech heeft slechts 2 qubit, maar is volledig programmeerbaar. Grote quantumcomputers moeten extreem geïsoleerd en gekoeld zijn. De chip van QuTech, hoe handzaam die ook lijkt, moet in ieder geval ook in een extreem koude omgeving blijven. Bovendien is een quantumsysteem fragiel en bestaat er nog nauwelijks software voor. Voor de onderzoekers was het belangrijkste doel een quantumcomputer te maken die binnen bestaande infrastructuren past.

De crux van de QuTech-chip is een speciaal soort qubit, de spin-qubit. Het systeem maakt het mogelijk om de computer op twee soorten algoritmes te laten werken.