Raar maar waar: iPhones blijken allergisch voor vloeibaar helium

Apple, iPhone, MacBook, iOS 12, iPhones

Niet alleen mensen, maar ook iPhones blijken allergisch te kunnen zijn. Erik Wooldridge, een Systems-specialist bij Morris Hospital bij Chicago in de buurt, ontdekte dat de telefoons niet goed reageren op vloeibaar helium. Dat meldt iFixit. En ook Apple Watches reageren er niet goed op.

Wooldridge ontdekte het probleem toen hij een nieuwe MRI-machine aan het installeren was, en telefoontjes kreeg dat mobiele telefoons niet meer werkten. Al die apparaten bleken door Apple te zijn gemaakt, want de Android-toestellen deden het wel. “Veel telefoons waren volledig dood. Ik plugde ze in het stopcontact en kreeg geen indicatie dat ze zich opladen.”

Hij besloot het probleem op Reddit te plaatsen, waar al snel geopperd werd dat het probleem veroorzaakt werd door vloeibaar helium dat gebruikt wordt om de MRI-machine te koelen. Wooldridge onderzocht het apparaat en vond inderdaad een heliumlek. Door de luchtventilatie werd de helium door het gebouw verspreid.

In 5 uur tijd werd 120 liter helium gelekt. “Ik weet niet hoeveel van die 120 liter uiteindelijk naar buiten is gegaan en hoeveel binnen terecht is gekomen. Helium wordt ongeveer 750 keer groter als het van een vloeibare staat naar gas gaat, dus dat is 90.000 liter aan helium dat verspreid heeft kunnen worden.”

Het probleem

De iPhones begonnen zich na de ontdekking van het probleem te herstellen, maar niet compleet. “We hadden wel een aantal abnormale apparaten. Eén iPhone had grote problemen na het incident en bij sommige Apple Watches deed het touchscreen het niet meer.”

Het probleem komt door de klok in de telefoon. Tegenwoordig is dat namelijk het hart van ieder elektronisch apparaat. Zonder de klok werkt de CPU niet, en zonder de CPU doet je apparaat het niet. De klok is daarmee de hartslag van een modern apparaat.

Die klok wordt gemaakt van kwartsoscillatoren. Die hebben echter wat problemen: ze kunnen de tijd niet goed bijhouden bij hoge en lage temperaturen. Ook zijn ze nogal groot. Apple heeft daarom MEMS timing oscillators gebruikt van SiTime en die blijken niet zo goed tegen helium te kunnen.

Apple handleiding

Apple heeft zelfs een gebruikershandleiding voor de iPhone en Apple Watch, waarin staat dat dit een probleem is. “Een iPhone blootstellen aan omgevingen met hoge concentraties als industriële chemicaliën, waaronder liquide gassen als helium, kan de telefoon schade toebrengen”, aldus de handleiding.

“Als je apparaat aangetast is en signalen toont van niet aan willen gaan, kan het apparaat vaak wel hersteld worden. Laat het apparaat niet aan de oplader liggen en laat het ongeveer een week in de lucht liggen. De helium moet het apparaat volledig verlaten en de accu moet in het proces helemaal leegraken.”