Rapper DMX overleden: vijf van zijn beste nummers

DMX

Voor fans van rapper DMX begon het weekend in mineur: afgelopen vrijdag werd bekend dat de 50-jarige muzikant overleden was. Een hartaanval die hij op 2 april kreeg is hem na ruim een week in coma te hebben gelegen fataal geworden. Gelukkig leeft iemand als hij altijd door in zijn muziek. En wat is nu een betere manier om hem te herinneren dan door zijn nummers te luisteren? Wij zetten daarom vijf van zijn beste nummers voor je op een rij.

X Gon’ Give it to Ya (2003)

Als je wil weten wie DMX is, luister dan dit nummer. Dit is namelijk een echt anthem van de rapper, met zijn herkenbare ‘bark’ en to-the-point bars. Opvallend genoeg is dit ook direct een van de meest pop-achtige nummers. Maar als DMX zegt “This rap shit is mine, motherfucker”, dan geloof je hem direct.

Het nummer is niet alleen populair omdat het goed is, maar ook omdat het in diverse films verscheen. Het was de soundtrack van Cradle 2 the Grave én het verscheen in 2006 in Deadpool.

Ruff Ryders’ Anthem (1998)

Hoewel X Gon’ Give it to Ya misschien wel een van de meest bekende nummers van DMX is, zullen ook veel mensen direct terugdenken aan Ruff Ryders’ Anthem. Dit nummer zit vol met adrenaline en doet je waarschijnlijk direct denken aan de tijd van MTV en extreem geproduceerde video’s.

Opvallend genoeg wilde DMX het nummer in eerste instantie helemaal niet maken. In 2011 vertelde producer Swizz Beatz aan Complex dat de rapper het nummer te veel naar rock ’n roll vond klinken en dat het niet ‘hood’ genoeg was. Maar uiteindelijk probeerde DMX het nummer toch uit en werd het een succes.

Party Up (Up in Here) (1999)

De jaren ’90 draaiden niet alleen om MTV, veel adrenaline en extreem geproduceerde video’s. Het draaide ook om feestjes en DMX wist dat al geen ander. Het nummer Party Up past daar perfect bij. Dit was zelfs het eerste nummer dat bestempeld werd als ‘pit anthem’: een hiphop-nummer waar je ook perfect op kan feesten in een moshpit. Bovendien is dit nummer niet alleen populair onder hiphop-fans, maar ook een echte hit onder fans van andere genres. Simpel gezegd: iedereen kent Party Up!

Stop Being Greedy (1998)

Wie zegt dat rappers zich niet als Robin Hood kunnen uiten? DMX in ieder geval niet. In dit nummer neemt hij namelijk deels de rol van de held in. In het refrein horen we hem als een lichter persoon, die van de rijken steelt om de armen te helpen. Maar in de verschillende coupletten neemt hij een heel ander persona aan: hier is hij paranoïde en gewelddadig. Een bijzondere combinatie, zeker omdat beide versies ook in de echte DMX zitten.

What These Bitches Want (1999)

Zelfs de jongere generatie die veel muziek alleen via TikTok kent, kent dit nummer waarschijnlijk wel. Daar is namelijk een echte challenge ontstaan rondom het nummer: toon je favoriete kleding of een aantal pruiken, alsof je ‘Brenda, LaTisha, Linda en Felicia’ bent.

Maar natuurlijk is het nummer meer dan alleen maar een challenge op TikTok. Het nummer is er opnieuw een die zich leent voor een feestje – ook omdat het melodischer is dan veel ander werk van DMX – en het laat echt zien dat deze rapper de ‘Mike Tyson van de rap’ is.

Foto: Shutterstock.com