The Falcon and the Winter Soldier: Dit zijn alle easter eggs uit de vierde aflevering

The Falcon and the Winter Soldier

The Falcon and the Winter Soldier zit vol met fijne actie en toffe onthullingen, nu het verhaal over de helft is. En hoewel deze aflevering een stuk minder easter eggs bevat dan de eerste drie, zitten er wel interessante punten in. Heb je ze gemist? Geen zorgen, wij zetten ze voor je op een rij!

Let op: Hierna volgen spoilers voor de eerste vier afleveringen van The Falcon and the Winter Soldier!

Spoiler Alert

Weg met de Winter Soldier

Bucky is jarenlang de Winter Soldier geweest, met dank aan de brainwashing van HYDRA. In de vierde aflevering van The Falcon and the Winter Soldier zien we daar ook een aantal flashbacks van langskomen. Zo zien we dat Zemo het boek met de codewoorden sluit in Captain America: Civil War, Bucky die Steve Rogers probeert te vermoorden en de moord op de ouders van Tony Stark.

Gelukkig is Bucky inmiddels van de Winter Soldier af, met dank aan Wakanda. Daar kreeg hij hulp bij het deprogrammeren, zodat hij de controle over zichzelf terugkrijgt. Uit deze scènes ontdekken we dat hij nog helemaal niet zo lang vrij is: een paar maanden voor Avengers: Infinity War blijken ze nog bezig te zijn met het deprogrammeren.

Dit deprogrammeren komt ook voor in de stripboeken, specifiek in Avengers: Infinity War Prelude. Om te zorgen dat Bucky niet langer de Winter Soldier is, werd hij ingevroren. Shuri (het zusje van Black Panther) kon op die manier veilig aan hem werken.

El Chapo en Patch

Net als in eerdere afleveringen worden er ook vluchtige opmerkingen gemaakt over andere gebeurtenissen en mensen uit de Marvel-wereld. Een voorbeeld uit de vierde aflevering van The Falcon and the Winter Soldier is de opmerking dat Baron Zemo een “El Chapo” doet. El Chapo is een Mexicaanse drugsbaas die in 2015 uit de gevangenis wist te ontsnappen via een tunnel van 1,5 kilometer lang.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Disney+/Marvel

Ook leuk: Baron Zemo biedt een groep kinderen ‘Turkish Delight’ (Turks fruit) aan in de aflevering. Daarbij zegt hij dat zijn zoon er erg van hield (zijn zoon is overleden, zo ontdekten we in Captain America: Civil War). Maar Zemo is niet de enige schurk in de filmwereld die kinderen verleidt met Turks fruit: in The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch & the Wardrobe doet de White Witch (gespeeld door Tilda Swinton, die in de MCU de Ancient One speelt) precies hetzelfde.

Daarnaast wordt er een opmerking gemaakt over de “Patch Act”: het herinvoeren van de nationale grenzen. Patch slaat in de stripboeken echter op Wolverine, wie de naam als alias gebruikt in Madripoor. En ook Madripoor is inmiddels geïntroduceerd in de Marvel Cinematic Universe.

Just a kid

In de serie zien we regelmatig dat Sam woorden en acties van Steve Rogers herhaalt. Dit is ook weer het geval in de vierde aflevering. Sam noemt Karli Morgenthau namelijk “just a kid”. Die exacte woorden gebruikte Steve ook toen hij het over Scarlet Witch – oftewel Wanda – had. De twee mannen zijn dus beiden in staat om verder te kijken dan de slechte acties van iemand en te zien waar iemand mee worstelt.

De slechte Captain America?

De grootste easter eggs zaten in deze aflevering logischerwijs in het verhaal rondom John Walker, oftewel de nieuwe Captain America. In deze aflevering zien we namelijk eindelijk hoe hij een supersoldaat wordt, wat ook het geval is in de stripboeken. In de stripboeken heeft hij dat echter te danken aan experimenten door de Power Broker, maar in The Falcon and the Winter Soldier kiest hij er zelf voor.

Een groot probleem is echter dat het serum voor supersoldaten versterkt wat er al is. Dat was bij Steve Rogers het geval – hij werd extreem goed – en dat is bij John Walker ook zo. Gezien Walker nu niet echt een aardige kerel is, belooft dat weinig goeds voor de toekomst. In de vierde aflevering zien we al dat hij het schild in een muur gooit. Steve Rogers deed dat ook wel, maar dan als strategisch plan (bijvoorbeeld om iemand er tegenaan te laten rennen). Bij Walker gebeurt dit omdat hij zijn eigen kracht nog niet kent en nogal boos is.

The Falcon and the Winter Soldier

Foto: Disney+/Marvel

Daarnaast zien we dat Walker het schild gebruikt om iemand te vermoorden, terwijl toeschouwers dit filmen met hun telefoons. Steve Rogers heeft ooit ook getwijfeld om het schild te gebruiken om Tony Stark aan te pakken, maar uiteindelijk sloeg hij alleen zijn Arc Reactor kapot. Walker gaat veel verder en vermoord echt iemand. Logischerwijs is dit niet goed voor zijn reputatie of voor die van Captain America, en het is ook maar de vraag of Sam de naam ooit nog weer om kan zetten naar iets goeds.