Rechter: FBI mag bedrijf dat iPhone van terrorist kraakte geheim houden

De FBI hoeft de naam van het bedrijf dat hielp om de iPhone van een terrorist te kraken niet openbaar te maken. Dat heeft een Amerikaanse rechter dit weekend beslist. De nieuwsorganisaties USA Today, Vice en Associated Press begonnen vorig jaar een rechtszaak tegen de FBI. Daarmee wilden zij erachter komen hoe de federale politie de iPhone van de terrorist kon kraken.

De betreffende iPhone stond begin 2016 centraal in een publiek debat tussen Apple en de FBI. Voordat het de FBI lukte om zelf toegang te krijgen tot de iPhone, wilde de federale politie dat Apple zou helpen. Apple weigerde: het bedrijf zei dat een achterdeurtje de veiligheid van alle iPhones op het spel zou zetten. Meewerken aan het verzoek zou bovendien een gevaarlijk precedent kunnen vormen.

Het kwam bijna tot een rechtszaak tussen de FBI en Apple. De FBI bracht echter plots naar buiten dat het met hulp van een derde partij al gelukt was om de telefoon te kraken.

USA Today, Vice en Associated Press wilden vervolgens onder meer weten welk bedrijf geholpen heeft en wat de methode gekost had. De nieuwsorganisaties hadden al geprobeerd om de informatie te achterhalen via de Freedom of Information Act (de Amerikaanse variant op de Wet openbaarheid bestuur). De FBI weigerde de informatie op basis van deze wet te overhandigen.

Ook in de rechtszaak is nu beslist dat de FBI de informatie geheim mag houden. De rechter stelt dat de bekendmaking van de naam het bedrijf in kwestie in gevaar kan brengen. Dit bedrijf zou namelijk zelf doelwit kunnen worden van hacks.

Cellebrite

Nadat het de FBI lukte om de iPhone te kraken, kwam naar buiten dat het Israëlische bedrijf Cellebrite daarvoor te hulp zou zijn geschoten. Dat is echter nooit door de FBI of Cellebrite bevestigd.

De rechter oordeelde ook dat de FBI niet bekend hoeft te maken hoeveel de organisatie aan de derde partij betaald heeft om de iPhone te kraken. Voormalig FBI-directeur James Comey zei wel dat het hulpmiddel meer heeft gekost dan hij in ruim zeven jaar zou verdienen. Na een berekening komt dat bedrag uit op ruim 1 miljoen dollar. Hoeveel de hulp exact gekost heeft, blijft nu dus geheim.