REVEL maakt haptische feedback op alle objecten mogelijk

“Wee loading="lazy" src="http://www.youtube.com/embed/L7DGq8SddEQ" frameborder="0" width="540" height="305">

We are tactile beings, we need the feeling of texture. That’s why books will always be here“, aldus Blurb oprichter Eileen Gittins enkele jaren terug bij een ontmoeting. Het R&D lab van Disney – waar meer te beleven is dan zeven dwergen of een muis met grote oren – werkt in navolging van die gedachte aan het ondermijnen van het tweede deel van haar uitspraak . Het nieuwste project uit dat lab heet REVEL en beloofd een revolutie op het gebied van haptische feedback.

Om het helemaal helder over te brengen, is bovenstaande video wel handig. Kort door de bocht komt het er op neer dat er een gevoel van textuur wordt gecreëerd op basis van een spanningsveld tussen huid en oppervlak. De techniek is mobiel, draagbaar en goed te verbergen, waardoor er een breed scala aan mogelijkheden ontstaan.

Het is volgens de onderzoekers ook mogelijk om verschillende texturen te laten “voelen”: “The sensations at this point are carefully designed and range from feeling virtual pebbles, to fine textures, such as sand, to glassy or rubbery materials, to larger spatial geometrical patterns such as grooves [and] bumps“. Wow.