Review: Is Pebble Time de beste smartwatch van dit moment?

Vers van de pers landt deze week de nieuwe Pebble Time op ons bureau. De smartwatch, wiens voorganger een ongekend Kickstarter succes was, is namelijk pas sinds vorige week te koop voor geïnteresseerde consumenten. Hoog tijd om deze spiksplinternieuwe smartwatch aan een uitgebreide gebruikerstest te onderwerpen.

Slanke look

Wat gelijk opvalt als we de Pebble Time uit de verpakking halen is de draagbaarheid van het slanke apparaatje. De smartwatch heeft een soepel siliconenbandje dat zeer licht en prettig aanvoelt. Ook het uurwerk zelf is niet zwaar en vrij compact: Het klokje is slechts 9 mm dik.

Jammer is wel dat het scherm van de Pebble wel erg klein is ten opzichte van zijn omlijsting: Net als bij zijn voorganger is er slechts een 1,26 inch (32 mm) display ingebouwd. En dat terwijl de randen van het display ervoor zorgen dat het device bijna 2 keer zo groot is.

1

Voor deze recensie testten we de zwarte versie van de Pebble Time, die is uitgerust met een matzwart armbandje en een antraciet kunststof uurwerk. Pebble Time is ook verkrijgbaar met een witte of rode armband. De armband is duidelijk ‘one size fits all’: Voor een dame of iemand met smalle polsen is het bandje wat lang (hij kan bijna twee keer rond), maar er zijn gaatjes genoeg om hem vast te maken. Eenmaal om voelt de Pebble Time niet anders dan ieder ander horloge.

Snel aan de praat

Nadat we de Pebble uit de doos hebben gehaald is het een koud kunstje om deze wearable aan de praat te krijgen. Er zitten 4 knoppen op het apparaat: Een homebutton aan de linkerkant van het apparaat, en drie knoppen aan de rechterkant om door je timeline te scrollen en navigeren. Eén druk op de homebutton is genoeg om het apparaat aan te zetten.

Schermafbeelding 2015-07-01 om 10.51.45

Daarna worden we op het homescherm direct verwezen naar de Pebble app in de iTunes store. Als we de app gedownload hebben, en de Pebble Time via bluetooth hebben gepaired met onze smartphone, haalt deze app eerst even een flinke firmware update binnen. Na 5 minuten is het apparaat bijgewerkt en kunnen we echt aan de slag.

Soepele Quickstart

In het welkomsmenu van de Pebble Time app vraagt het device op de eerste plaats of het je agenda’s, berichten en locatie mag syncen naar je smartwatch. Wanneer je overal ‘ja’ op antwoord kun je je Pebble watch daarna al vrij snel uitproberen, omdat de eerste iMessages gelijk binnen komen op het device.

Op dat moment trilt de smartwatch en ligt het display op met de mededeling dat je een nieuw bericht hebt ontvangen. Handig zo’n quickstart, want je hoeft dus maar betrekkelijk weinig zelf in te vullen om toch gelijk met het apparaat aan de slag te kunnen.

Het is wel even wennen hoe je het apparaat precies bestuurt. Omdat het e-paper display steeds uitgaat wanneer je niet op een knop drukt is het scherm in donkere omstandigheden zeer moeilijk te lezen. De interface is echter wel actief op dat moment, want als je de OK knop indrukt voer je daarmee gelijk een actie uit. Zo heb ik op die manier al snel een paar keer per ongeluk een berichtje verwijderd of een andere setting onbedoeld aangepast. De brightness settings zijn momenteel niet aan te passen, een veel gehoorde klacht van de eerste gebruikers.

Display en Batterijduur

De Pebble Time is uitgerust met een 1,26 inch e-paper kleurendisplay. In tegenstelling tot zijn voorgangers, die een zwart-wit beeldscherm hadden, biedt de Pebble Time dus iets meer mogelijkheden als het bijvoorbeeld gaat om horlogeinterfaces. In een speciale ‘Watch Faces’ omgeving kun je zelf een uurwerk uitzoeken die je graag standaard op je horloge wil laten zien. Dat kunnen moderne klokken zijn of juist een klassieke look. Sommige klokken hebben geinige animaties wanneer ze de tijd weergeven en het kleurendisplay (64 colors) voegt zeker extra kwaliteit toe aan de look van deze wearable.

Dankzij het e-paper display, een mat scherm met lage resolutie dat vooral bekend is van e-readers, is de batterijduur van de Pebble Time vele malen langer dan bijvoorbeeld een fancy Samsung Gear of Apple Watch met AMOLED display. Natuurlijk lever je wel in op de kwaliteit. Zoals al eerder gesteld is het display in inactieve staat slecht leesbaar en het is even wennen aan de 8-bit interface die we nog gewend waren van onze buzzer in 1999. Maar dat alles heb je er voor over als je hoort dat de Pebble Time maar 1x per week hoeft te worden opgeladen. Vergelijk dat maar eens met een Apple Watch die elke dag aan de lader moet.

Schermafbeelding 2015-07-01 om 11.25.54

Apps en functionaliteiten

Pebble gebruikers hebben toegang tot een appstore waarin ze meer dan 6500 apps kunnen downloaden voor hun watch. Het merendeel van deze apps zijn ontwikkeld door een hechte community van early adopters en developers die met de Pebble SDK al sinds 2013 alle vrijheid hebben om allerhande smartwatch apps te ontwikkelen. Lang niet alle grote techbedrijven hebben de moeite genomen om zelf een ‘officiele’ Pebble app te ontwikkelen. Zo is een Twitter of Facebook app alleen ‘unofficial’ te vinden, maar kun je wel de Swarm app installeren die door team Foursquare is gemaakt. Ook Uber, Tripadvisor en ESPN hebben al een Pebble app paraat.

THYgEok

N2PhuUS

Xzgislc

De Pebble Time is in de basis vooral bedoeld als horloge of als ‘afstandsbediening voor je smartphone’, en zo is alle software die voor het apparaat beschikbaar is ook neergezet. De 4 basisfunctionaliteiten van het apparaat, die je vanaf je smartphone instelt met de bijbehorende Pebble Time app, bestaan uit Notificaties, Muziek, Alarm en Watchfaces. Door de gebruiksfunctionaliteiten van haar smartwatch heel simpel te houden, onderstreept Pebble in wezen waar een smartwatch voor bedoeld is: Even een snelle update lezen zonder je telefoon te hoeven pakken (denk aan weer, verkeer, agenda items en message alerts), of met één druk op de knop een actie uitvoeren (denk aan zappen naar een volgend nummer op je muziek playlist of een check in doen op Foursquare).

Elke app die je installeert op de Pebble wordt vanuit de Pebble Time app gesynchroniseerd naar het apparaat. Volgens Pebble is er op het device ruimte voor ca 50 app. Veel meer zul je er ook niet willen installeren want de functionaliteiten op een smartwatch zijn nu eenmaal beperkt. Daarnaast maakt het je smartwatch er niet bepaald gebruiksvriendelijk op als je eerst door tientallen apps moet scrollen voor je de juiste gevonden hebt. Less is more.

Schermafbeelding 2015-07-01 om 11.00.18

Waarom is deze smartwatch zo populair?

De allereerste Pebble was lange tijd een van de meest succesvolle crowdfunding campagnes ooit. In 2012 haalden de bedenkers meer dan $10 miljoen dollar op met hun idee voor een smartwatch, en zetten daarmee een trend in de consumer electronics industrie: Het duurde niet lang of Samsung, Sony, LG, Motorola / Google, Asus en uiteindelijk zelfs Apple buitelden over elkaar heen om ook een smartwatch in de markt te zetten. Het succes van Pebble bewees voor heel veel mensen dat er behoefte is aan een non-obtrusive technologisch apparaat om je pols, dat de noodzaak om continu je smartphone te checken kleiner maakt.

Begin dit jaar verbrak Pebble opnieuw alle Kickstarter records met de introductie van de Pebble Time: Er werd ruim 20 miljoen dollar op de teller gezet, en dat terwijl de initiële vraagprijs van Pebble slechts $500.000 was. In februari werd bekend dat Pebble tot nu toe al meer dan 1 miljoen smartwatches verkocht heeft.

Schermafbeelding 2015-07-01 om 10.36.27

De Pebble Time is duidelijk een enorme stap vooruit ten opzichte van de allereerste Pebble: Met zijn mooie e-paper kleurendisplay zijn de mogelijkheden voor mooie en functionele apps alleen maar verder toegenomen en de prettige batterijduur van tenminste is voor veel gebruikers een hele belangrijke voorwaarde om überhaupt de aanschaf van een smartwatch te overwegen.

Crowdfunding zorgde bij Pebble niet alleen voor geld, maar ook voor zeer loyale productfans Natuurlijk speelt ook het onafhankelijke en sympathieke karakter van Pebble een grote rol in het recente succes: Crowdfunding campagnes zijn in het verleden niet alleen succesvol gebleken wanneer het gaat om het binnenhalen van enorme hoeveelheden pre-orders van een product, ze zorgen er ook voor dat je een vast schare fans opbouwt die het gevoel hebben dat ze het product samen met jou tot een succes hebben gemaakt. In plaats van een geld naar ‘de grote jongens’ te brengen, kozen de fans liever voor het onafhankelijke Pebble, aldus Pebble CEO Eric Migicovsk:

I think PT (Pebble Time) fares extraordinarily well vs the competition. But the best thing would be to ask our backers! I personally love the fact that PT fits into my life and doesn’t force me to conform around Apple or Google’s systems. It works with both platforms, lasts for up to a week, is durable/waterproof. Timeline is our latest breakthrough…I believe that this interface, which is custom designed for the wrist, will win out.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Conclusie

Style-wise is de Pebble Time niet te vergelijken met een Apple Watch of andere high end smartwatch die op dit moment op de markt is. Het heeft geen fancy kleurendisplay, maar ook geen touch screen, NFC ondersteuning, een hartslagmeter of ingebouwde GPS. Daar staat weliswaar een langere batterijduur, compatibiliteit met Android en iOS en een zeer levendige appdeveloper community tegenover, maar dat vergoelijkt nog niet de vrij hoge prijs voor het apparaat. Met €249 is de Pebble Time namelijk best duur. Voor een paar tientjes minder heb je ook een Moto360, die door velen wordt beschouwd als één van de mooiste smartwatches van dit moment.

Pebble Time spreekt dan ook vooral de liefhebbers aan: Gebruikers die batterijduur belangrijker vinden dan sexy looks en daarnaast de vrijheid willen hebben om bijvoorbeeld zelf een app voor een smartwatch te ontwikkelen. Op dat gebied is de Pebble namelijk ideaal: Het device wordt ondersteund op iOS en Android devices en is dus voor een brede groep (test)gebruikers interessant. Daarnaast is de appstore van Pebble met 6500 apps wellicht al best groot, daar tussen zit nog een hoop rotzooi die absoluut voor verbetering vatbaar is. De ideale testomgeving dus om je proof-of-concept te lanceren en te onderzoeken of het de moeite waard is je smartwatch app idee door te ontwikkelen naar andere devices en platformen.

Voor de gewone gebruiker moeten vooral de eenvoudige looks en besturing, het draagcomfort en de batterijduur een reden zijn om de Pebble Time aan te schaffen. Het apparaat doet wat het beloofd, is makkelijk en snel te bedienen en in te stellen, en je hoeft er niet elke dag aan een kabel te hangen. Liefhebbers van basic, kiezen voor de Pebble Time.

Wil je meer weten over de Pebble Time of de andere wearables uit onze #wearablewednesday serie? Zorg dan dat je vanavond bij het Wearable Wednesday Live event bent op het hoofdkantoor van T-Mobile! Toegang is gratis, aanmelden doe je hier.

Eindoordeel

Pebble Time

7.2

Pluspunten

  • Lange batterijduur
  • Licht en comfortabel design
  • Android en iOS support

Minpunten

  • Duur
  • Klein display
  • Brightness settings niet aan te passen
App & Software
8.0
Batterijduur
9.0
Design
6.0
Draagbaarheid
8.0
Prijs/Kwaliteit
5.0
Gebruikersgemak
7.0