Review: Misfit Shine is de compacte showmaster onder de activity trackers

Er is een onlosmakelijke connectie tussen het team van Misfit en Apple, dat is nauwelijks te ontkennen. We namen de kleine activity tracker mee op pad en bekeken of zijn strakke looks aangevuld werden met even strakke prestaties.

Het Amerikaanse bedrijf Misfits bedoelde het goed: hun naam is gekozen als eerbetoon aan de “Crazy Ones / Misfits”-commercial van Apple. Het was dan ook bijster ongelukkig dat het bedrijf hun oprichting vierde op de dag dat icoon Steve Jobs kwam te overlijden.

Gelukkig bleef het daar niet bij, qua relatie met Apple, want sinds eind vorige maand is de activity tracker van het bedrijf, de robuuste Shine, exclusief te koop in Apple Stores. Daarnaast werd het team duidelijk geïnspireerd door het team van Apple als het gaat om zo minimalistisch inpakken, blijkt als we aan het uitpakken slaan.

Zonder enige voorkennis is deze eerste ontmoeting op zijn minst wat ongelukkig. In de verpakking vinden we namelijk niets meer dan de schitterend vormgegeven activity tracker, een piefeltje om de batterij te kunnen vervangen, een armbandje om de Shine ook te kunnen dragen om de pols en een magnetisch bandje waarmee je de tracker op je kleding kunt bevestigen, mits je geen bankpassen en/of pacemaker draagt.

Al met al rest je na het uitpakken de vraag: wat nu? Het antwoord is simpel: de Shine app downloaden uit de App Store. Wees gerust, ook ik bedacht dat pas nadat ik alle kleine en grote lettertjes op de verpakking had nagekeken en tot de ontdekking kwam dat daar nergens naar werd gehint.

Na het installeren van de app en het activeren van je Bluetooth komt de showmaster in de Shine naar boven en Rolf X Wouters heeft niets op de Shine. Want zowel bij het installeren van de eerste update van je tracker als het syncen word je gevraagd om de Shine op je iPhone te leggen. Het effect is wonderbaarlijk.

Het is ook een fantastische truc voor op feesten en partijen, want uiteraard gaan er geen geheime radiogolven via je scherm naar de Shine en vice versa. Terwijl je kijkt naar de animatie maken tracker en telefoon verbinding via Bluetooth en wordt de informatie overgedragen, op het scherm leggen is nergens voor nodig. Word je dat beu? Welnee joh! Het is toch stukken leuker dan een standaard progress bar.

Een pijnpuntje is echter wel dat de Shine app op mijn telefoon de Bluetooth verbinding na het syncen niet afsluit. Dat betekent dat je batterij binnen no-time leeg wordt getrokken. Op het moment draait er een iOS 7 beta op mijn telefoon, of dit de oorzaak is van deze situatie of dat dit het gevolg is van een bug, is nog even onduidelijk.

Laat één ding helder zijn: de Shine is absoluut de mooiste, meest robuuste en kleinste activity tracker op de markt. Met zijn macaron looks en het formaat van een munt moet je opletten bij het betalen in de kroeg. Dat wel.

4_shine_size_comparison

Maar hoe presteert de tracker gedurende dag? In vergelijking met een Fitbit Ultra, bijvoorbeeld? Alleraardigst, zo blijkt wanneer we beiden trackers een dag in de broekzak meenemen:

fitbit_stats

photo (1)

 

Tijdens het hardlopen blijkt ook de Shine last te hebben van het “positionerings problemen” die we herkennen van andere armbanden. Een verschil van bijna 1500 stappen tussen de Shine op de pols en de Fitbit op de heup zijn te groot om te verwaarlozen.

Naast zijn strakke design en duurbare materiaal heeft de Shine nog twee belangrijke voordelen ten opzichte van zijn concurrenten: hij is, dankzij zijn waterdichte ontwerp, in staat om je zwemactiviteiten te tracken en is met een prijs van $79 een stuk goedkoper dan andere high-end trackers.

Hoewel de Shine op mij een uiterst positieve indruk maakt en het de eerste tracker is die wat mij betreft Fitbit naar de kroon steekt (ware het niet voor dat ecosysteem van partners rond Fitbit), zijn er ook enkele minpunten te bedenken.

Om te beginnen maakt het strakke design de klokfunctie totaal zinloos, aflezen is een crime. De synchronisatie vreet batterij, is op dit moment beperkt tot alleen iPhone (4s en 5) en er is nog geen open ecosysteem voor de Shine om te koppelen met bijvoorbeeld weegschalen of fitnessapps.

Maar misschien nog wel het meest curieuze van de Shine is de keuze voor een losse, niet oplaadbare batterij, die – mede door die bug met de sync – regelmatig zal moeten worden vervangen. Niet echt meer iets van deze tijd maar het past wat mij betreft geenszins bij het duurzaame en solide karakter dat de Shine uitstraalt.

Wegen die minpunten heel zwaar mee in de review? Welnee, bugs in apps zijn er om opgelost te worden, dat ecosysteem moet haast wel volgen en die batterij? Och wellicht valt dat op den duur reuze mee door het ontbreken van displays en andere slurpende factoren.

Mocht je op zoek zijn naar een stevige, mooi vormgegeven en betaalbare activity tracker, met name om je zwemactiviteiten te registeren? Zorg dan dat je een Shine besteld wanneer deze later deze maand beschikbaar komt in Europa.

De Showmaster Shine knippert nog een keer met al zijn lampjes, klaar om weer aan het werk te gaan.

lights_animation_tweened_2