Review Nest Cam IQ Indoor: Slimme camera met leuke extra functies

Nest-Cam-IQ-Indoor

Nest heeft de nieuwe Nest Cam IQ Indoor naar Nederland gebracht. Deze slimme camera heeft allerlei handige functies, waar je met veel plezier gebruik van kunt maken. Maar hoe goed is de camera nu eigenlijk?

Nest krijgt altijd pluspunten voor de eenvoudige installatie van zijn apparaten. En ook de IQ Indoor is weer eenvoudig aan te sluiten. Plug het apparaat in, voeg de camera toe aan de Nest-app of aan je account op het internet, en je bent klaar om te gaan.

De camera

Het belangrijkste onderdeel is waarschijnlijk de camera zelf. Deze biedt een 1080p HD-resolutie en een beeldhoek van 130 graden. Daardoor kun je lekker veel van de kamer zien. Je kunt digitaal inzoomen en de camera werkt ook ’s nachts geweldig. Oftewel: je ziet altijd haarscherp wat er in je huis gebeurd.

Interessant is dat de IQ Indoor gezichtsherkenning heeft. Daardoor wordt je niet alleen op de hoogte gesteld wanneer er iemand in je huis is, maar ook wie dat dan is. Rennen je kinderen dus door je huis, dan ben jij direct op de hoogte. Herkent het systeem je niet, dan meldt het dat ook.

Toch heeft die functie wel verbeterpunten. Plaats je je handen namelijk bij je gezicht in de buurt, dan kan hij moeite hebben met je herkennen. Ook met kleine kinderen heeft het apparaat nog moeite.

Nest-Cam-IQ-Indoor

De camera heeft overigens ook audio die twee kanten op gaat. Oftewel: jij kan horen wat er in je huis gebeurt, maar je kunt ook naar mensen in je huis praten. Leuk als je je hond, kat of kind wil roepen dus. Het idee is echter dat je zo ook dieven kunt wegjagen door naar ze te gillen. Als je tegen een ander praat, gaat de lichtring rond de camera aan.

Meldingen

Het idee is natuurlijk dat je een melding krijgt als er iemand in je huis is. Die kun je op je telefoon krijgen, maar ook via de e-mail. Als je thuis bent, kun je die meldingen echter uitzetten met de Thuis/Afwezig-functie.

Met deze functie kun je ook de gehele camera aan- en uitzetten. Ga je dan weg, dan gaat de camera aan. Kom je thuis, dan gaat hij weer aan. De functie maakt gebruik van de locatie van je telefoon en activiteitssensoren. Kom je dus thuis, dan heeft de camera dat direct door. Je hoeft dus niet handmatig te schakelen, al kan dat wel.

Bovendien kun je ook gezinsleden toevoegen aan de app, zodat zij ook dit soort instellingen kunnen aanpassen. Helaas kun je niet aangeven dat je geen meldingen hoeft als je kat door het huis rent, waardoor je flink wat notificaties kunt ontvangen op een dag.

Nest Aware

Koop je Nest Aware, dan krijg je ook een functie genaamd Supersight. Daarmee zoomt de camera in op mensen die belangrijk kunnen zijn (zoals dieven). Die mensen volgt hij dan ook automatisch. Hierbij wordt ook de 4K-sensor gebruikt, evenals HDR. De beelden zijn dus superscherp.

Nest Aware laat je verder video’s maken, opslaan en downloaden. Dit kan ontzettend leuk zijn als je bijvoorbeeld video’s van je kind of huisdier wilt maken. Die doen immers ook gekke en grappige dingen als je niet thuis bent.

Nadeel van Nest Aware is dat je er wel extra voor moet betalen. En alleen met dit abonnement kun je langer dan 3 uur aan video’s opslaan. Daardoor betaal je dus nog eens maandelijks extra, nadat je de camera al hebt gekocht.

Nest-Cam-IQ-Indoor

Hoge prijs

Dat vind ik dan ook het grootste nadeel van deze camera: de prijs, die maar op blijft lopen. De camera zelf kost maar liefst 349 euro, waar je dan maandelijks ook nog eens minimaal 5 euro bij op moet tellen voor Nest Aware als je alle functies wilt hebben.

Dat terwijl er ook allerlei andere camera’s zijn die goedkoper zijn. Natuurlijk hebben die geen gezichtsherkenning, maar het is de vraag hoe belangrijk je dat soort functies vindt. Uiteindelijk gaat het immers om het in de gaten houden van je huis en je spullen. En dat kunnen goedkopere camera’s ook.

Toch presteert de Nest Cam IQ Indoor goed en levert het apparaat geweldige beelden op, ongeacht het licht. Bovendien is het erg leuk dat je video’s kunt maken van leuke of belangrijke momenten van je huisdieren of kinderen. Dat geeft de camera toch een toegevoegde waarde. Het zou alleen prettig zijn als de prijs wat lager was.

De Nest Cam IQ Indoor is te koop bij Coolblue en Bol.com.