Review Netatmo Presence: Slimme buitencamera die zijn prijskaartje meer dan waard is

Review Netatmo Presence Numrush

Net een nieuwe woning betrokken of op zoek naar een nieuwe buitenlamp of camera met net dat beetje extra ‘smartness’? Dan zul je al snel de Netatmo Presence tegenkomen. De strak vormgegeven veiligheidscamera en lamp heeft een stevig prijskaartje, maar maakt dat dubbel en dwars goed.

Wie in deze tijd van leven een nieuwe woning betrekt (zoals ikzelf) of langzaam aan wat apparatuur in het huis begint te vervangen, zal het opvallen dat je op de winkelvloer nog vaak de traditionele keuzes voorgeschoteld krijgt, terwijl het ’smart home’-segment bijzonder langzaam voet aan de winkelgrond lijkt te krijgen. De thermostaat en de Hue-lampen van Philips moeten het voorwerk doen, maar wil je een stap verder zul je online moeten gaan rondkijken.

Dat ligt niet perse aan de winkeliers in dit geval. Veel merken kiezen er voor alleen online, in eigen winkels of alleen online in eigen winkels te verkopen. Dat geldt ook voor het Franse Netatmo, dat vooral online goed verkrijgbaar is en offline alleen op Schiphol terug te vinden is.

Je zult in je zoektocht naar een buitencamera daarom al snel tegen de Netatmo Presence aanlopen. De opvallende verschijning combineert een lamp met bewegingsdetector met een HD-camera en biedt met die mix een handige oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een buitenlamp én een beetje extra beveiliging.

Stevig prijskaartje

Toch loopt de Netatmo Presence een aanzienlijke kans om direct weer van de shortlist te worden verwijderd. Het prijskaartje van €299 zal de meeste kopers afschrikken en zeker vergeleken met zijn (cameratechnische) concurrent van Nest is het verschil van €100 bijzonder fors.

Dat verschil is echter binnen 12 maanden al goed gemaakt, mocht je de beelden van de camera willen opslaan en later terug willen kijken. In het geval van een buitencamera bepaald geen overbodige functionaliteit, maar in het geval van de Nest Outdoor Cam (review volgt binnenkort) wel een optie waar je jaarlijks €100 voor dient te betalen.

Netatmo kiest er echter voor om de beelden direct op te slaan op een SD-kaart van de camera, waarbij je via de app ook de video’s kunt downloaden op je telefoon of tablet óf kunt opslaan in Dropbox.

Geen hele klus

Tot zover de afwegingen voor aanschaf. Eenmaal in het bezit en klaar voor installatie zal je opvallen hoe gebruiksvriendelijk de Presence is. Bij het uitpakken van nieuwe apparatuur verwijs ik altijd naar de ‘School of Apple’, omdat ik nog altijd vind dat Apple als één van de weinige fabrikanten het voor elkaar krijgt om hun product te laten stralen tijdens het uitpakken.

De Netatmo Presence scoort daarin bijzonder goed. Een buitencamera, met al zijn snoeren, bevestigingsclips, schroefjes en andere piefeltjes, kan bij het uitpakken je al snel het gevoel geven dat je aan een hele klus gaat beginnen. Bij het openen van de Presence blijft dat gevoel tot een minimum beperkt: de camera staat centraal, de benodigdheden voor montage zijn keurig apart verpakt en weggewerkt in de doos.

Het installeren zelf is, zeker wanneer je een bestaande lamp of camera vervangt en de stroomvoorziening al aanwezig is, een peuleschil. Met een kleine inbussleutel (meegeleverd, je hoeft niet door je Ikea-la) positioneer je vervolgens je camera in de juiste hoek en draai je hem stevig vast.

Slimme detectie

Via de gratis ‘Security’-app van Netamo verbind je vervolgens je camera met je wifi verbinding en direct begint de Presence de laatste software voor je te downloaden. Binnen een minuut of 5 is de camera geheel klaar voor gebruik. Via de app stel je vervolgens gemakkelijk detectiezones in en bepaal je de sterkte van de schijnwerper die in het donker automatisch aanspringt bij beweging.

Hoewel de installatie en de in gebruik name simpel is, is de technologie achter de lens dat alles behalve. De software van de Presence is niet alleen in staat om beweging te detecteren, maar kan ook onderscheid maken tussen personen, dieren en auto’s.

In het geval dat de camera met zijn zicht op een doorgaande weg zou hangen (wat in Nederland overigens niet mag), zou je er voor kunnen kiezen om passerende auto’s te negeren, en alleen een melding te geven wanneer er ook daadwerkelijk een auto de oprit op komt. Of in mijn geval: Geen melding te geven elke keer dat de kat van de buren door de tuin loopt. Nu maar hopen dat er voorlopig nog geen bende van inbrekende katten zijn slag wil gaan slaan.

HomeKit en Nest

Deze meldingen komen overigens wel allemaal keurig binnen in de Security app van Netatmo, waarin je kunt kiezen de beelden te downloaden, te verwijderen of het algoritme van Netatmo een handje helpt door bij een foutieve registratie te vertellen wat er wel is gespot.

Review Netatmo Presence Numrush

Die afzonderlijke app voor de Presence (en zijn zusje voor binnen, de Welcome) is naast zijn grote kracht ook direct het enige minpunt van de buitencamera, zeker wanneer je op zoek bent naar een uitbreiding van je bestaande slimme hardwarepakket.

Op dit moment biedt de Netatmo Presence namelijk geen ondersteuning voor de populairdere platformen Apple Homekit of Nest. Dat betekent dat je de camera en lamp geen onderdeel kunt laten uitmaken van andere interacties binnen je huis, op een beperkt aantal opties via de dienst IFTTT na. Ook het Nederlandse Triggi heeft een apart kanaal voor de verschillende apparaten van Netatmo.

Meer dan waard

Het zou te makkelijk zijn om daarmee de Netatmo Presence weer uit je virtuele winkelmandje te halen. Zoals gezegd is de hele markt voor smart home apparatuur overduidelijk nog in ontwikkeling en zijn er nog talloze haken en ogen aan de populaire platformen waar men nu zo graag mee koppelt. Alleen al rond Nest (onderdeel van Alphabet) gonst bijna maandelijks wel van de geruchten dat de slimme stekker er wel eens uit zou kunnen gaan.

Maar belangrijkste afweging is of het in de praktijk ook echt een probleem oplevert, wat niet of nauwelijks het geval is. Want eenmaal geïnstalleerd is het voor nu nog wel prettig dat er geen acties in je huis afhankelijk zijn van wat er buiten gebeurt en laten we eerlijk wezen: even switchen tussen appjes voor een overzicht doet niemand pijn. Voor nu.

Onder aan de streep is de Netatmo Presence een flinke investering, maar de stijlvolle buitencamera en schijnwerper komt zonder moeilijke maandelijkse kosten, ziet er bijzonder modern uit en is ontzettend gemakkelijk te installeren. Onder aan de streep de extra investering ten opzichte van zijn concurrenten dus meer dan waard!

Eindoordeel

Netatmo Presence

8.3

Pluspunten

  • Slimme detectie
  • Goede app
  • Eenvoudige installatie

Minpunten

  • Steviger prijskaartje
  • Geen HomeKit of Nest ondersteuning
De Netatmo Presence combineert een beveiligingscamera met een schijnwerper met bewegingsdetectie. De slimme camera herkent bij het detecteren mensen, dieren en auto's.
Design
9.0
Gebruikersgemak
9.0
Prijs/Kwaliteit
8.0
App & Software
7.0