Review OnePlus 6: Prachtige smartphone met verbeterde camera

OnePlus 6

OnePlus heeft zijn nieuwste vlaggenschip op de markt gebracht: de OnePlus 6. De telefoon is mooier dan zijn voorganger, heeft een groter scherm én de camera is verbeterd. Het grootste minpunt? De telefoon heeft een glazen behuizing.

Om direct maar even met dat minpunt te beginnen: ik weet dat er mensen zijn die een groot fan zijn van de glazen behuizing. En het laat de telefoon er ook echt mooi uit zien. Maar de telefoon glijdt daardoor wel gemakkelijker van stoffen ondergronden af – vervelend als hij bijvoorbeeld op je bank ligt – en er komen ontzettend snel vingerafdrukken op.

Daarnaast krijgt glas sneller krassen en komen er sneller barsten in als hij valt. Glas is dus zeker mooi, maar er zitten ook absoluut nadelen aan. Gelukkig levert OnePlus de telefoon met een siliconen hoesje en maakt het bedrijf nog diverse andere mooie hoesjes voor zijn smartphones. Al deze nadelen kun je dus ook eenvoudig oplossen.

Snelle telefoon

De OnePlus 6 is verder de naam high-end smartphone meer dan waard. Het bedrijf claimt bijvoorbeeld dat er geen vertraging in het toestel zit en dat is absoluut waar. Het systeem is snel, ook als je tussen apps en de camera wisselt. Alleen het opstarten van het toestel duurt misschien iets langer dan je zou willen, maar wanneer start je je telefoon nu eigenlijk nog opnieuw op?

Het toestel gaat verder behoorlijk lang mee op een acculading, al zijn er andere telefoons die het nog langer volhouden. In mijn geval hield de telefoon het een goeie 8 uur vol, wat redelijk netjes is. Op dat moment gebruikte ik de telefoon als mijn hoofdtelefoon, met een simkaart er in. De OnePlus 6 biedt overigens ondersteuning voor twee simkaarten, mocht je dat prettig vinden.

Voordeel is gelukkig dat de OnePlus 6 snel oplaadt, ook als je hem ondertussen nog gebruikt. Binnen een paar minuten heb je weer redelijk wat acculading en in minder dan anderhalf uur is je batterij weer helemaal vol.

OnePlus 6

Scherm

Dat de telefoon het zo lang volhoudt op een acculading is overigens wel wat indrukwekkender als je bedenkt dat er een ontzettend groot scherm op zit. Het gaat om een 6,28 inch AMOLED-scherm, dat echt ontzettend kleurrijk en scherp is. En zelfs als je buiten loopt met flink wat zon op het scherm, kun je nog goed zien wat je aan het doen bent.

Technisch gezien hebben de schermen van bijvoorbeeld Samsung een nog wat hogere resolutie, maar je moet wel echt je best doen om het verschil te zien. Met andere woorden: het scherm is meer dan prima. De telefoon is echter wel groot, en daar moet je van houden. Dat is dan ook een klein ander minpunt: de OnePlus 6 komt maar in een formaat.

Het scherm heeft verder een kleine inkeping bovenin, maar dat vond ik absoluut niet vervelend. OnePlus maakt er slim gebruik van door de statusbalk aan weerzijden weer te geven. En die statusbalk is zo zwart dat je de inkeping eigenlijk niet meer ziet. Overigens kun je dit in de instellingen uitschakelen, mocht je dat laatste beetje schermruimte ook willen gebruiken.

OnePlus 6

Camera

Een ding waar OnePlus altijd wel moeite mee had, was meekomen met de camera’s van Apple, Google, Samsung en Huawei. Die van de concurrentie waren namelijk altijd beter. Maar met de OnePlus 6 wordt er een inhaalslag gemaakt. Het toestel bevat een dual camera van 16 en 20 megapixels aan de achterkant, waarmee je meer detail ziet en betere foto’s met weinig licht kunt maken.

Verder doet ook de portrait mode het vrij aardig, wat ik naar hartenlust kon uitproberen op mijn kat (die dat overigens niet leuk vindt).

OnePlus 6 Camera-test

De camera is duidelijk verbeterd ten opzichte van eerdere OnePlus-telefoons. Je krijgt mooie, gedetailleerde foto’s onder goede lichtomstandigheden. Overigens zijn de foto’s met weinig licht ook beter. Is het de beste camera die een smartphone kan krijgen? Nee, zeker niet. Maar voor het geld wat je aan deze telefoon uitgeeft, zul je er zeker tevreden mee zijn.

De slow-motion-camera is overigens ook vrij aardig te noemen. Het is niet de 960 fps-slow motion die de concurrentie heeft, maar met 720p op 480 beelden per seconden is het nog wel vrij aardig te noemen. Bovendien kun je redelijk lang filmen.

Andere functies

Dan hebben we natuurlijk nog wat laatste functies, zoals de fysieke knop om te wisselen tussen het aanzetten van je geluid en vibreren. Handig, want zo zet je het geluid eenvoudiger uit. Onderop de telefoon zit gelukkig ook nog steeds een koptelefoonaansluiting. De audio die uit het toestel zelf komt is helaas wat minder, dankzij de mono-speaker.

Verder ben ik groot fan van de leesmodus op het toestel. Daarmee wordt je scherm zwart-wit gemaakt en kun je toch een stuk lekkerder lezen. Het scherm lijkt in die modus eigenlijk een beetje op een ereader. En je kunt deze modus zelfs automatisch aan laten gaan bij bepaalde apps.

OnePlus 6 Leesmodus

De telefoon ondersteunt verder navigatie op basis van gebaren. Swipe bijvoorbeeld om terug te gaan of helemaal naar het thuisscherm te gaan. Het duurt een minuut of 5, maar dan ben je er ook aan gewend.

Het oordeel

De OnePlus 6 is al met al dus een prettige high-end telefoon voor een zacht prijsje. Je kunt het toestel al voor 519 euro krijgen, wat soms zelfs de helft van de prijs is van telefoons van de concurrentie. En daar krijg je flink wat leuke functies voor terug. Bovendien is het toestel snel, heeft het een mooi scherm en is de camera echt verbeterd.

OnePlus 6

Het enige wat wel duidelijk is, is dat er niet echt een opvallende functie is die de OnePlus 6 anders maakt dan andere telefoons. Het toestel is goed, maar lijkt veel op telefoons van de concurrentie. Daarentegen weet je nu dus ook dat je echt geen 700 tot 1000 euro uit hoeft te geven om een goede telefoon te krijgen.

De OnePlus 6 is te koop bij Bol.com