Review: OnePlus 6T is een prachtige telefoon met een redelijk prijskaartje

OnePlus 6T

OnePlus onthulde dit jaar zijn nieuwe vlaggenschip: de OnePlus 6T. De telefoon valt direct op door zijn grote, heldere scherm en strakke ontwerp. Maar er is meer in deze telefoon wat indrukwekkend is. Denk aan een vingerafdrukscanner in het scherm een goede camera. En zelfs het prijskaartje is nog behoorlijk redelijk.

Ja, dat las je goed: de OnePlus 6T heeft een vingerafdrukscanner in het scherm. Dat komt met flink wat voordelen. De telefoon is daardoor dunner en je hoeft je telefoon niet meer op te pakken om hem te ontgrendelen. Nadeel is wel dat het gebied waar je vinger op moet, erg klein is. Daarentegen had ik er vrij weinig last van, aangezien het gebied duidelijk wordt aangegeven op het scherm.

De scanner zelf werkt verder redelijk snel, al lijkt hij minder snel te werken dan de gewone scanner op de OnePlus 6. Het gaat om een miniem verschil – nog niet eens een seconde – maar dat kan al genoeg zijn om het op te merken. Overigens kun je ook gebruikmaken van een pincode of gezichtsherkenning voor beveiliging, dus je bent niet afhankelijk van je vingerafdruk.

Een ander punt wat veel mensen als een nadeel zullen zien, is dat de koptelefoonaansluiting verdwenen is. Daardoor zul je dus of een draadloze koptelefoon moeten gebruiken, of de bijgeleverde dongle voor de USB-poort om je bedrade koptelefoon aan te sluiten.

OnePlus 6T

Ontwerp

Net als de OnePlus 6 heeft dit toestel een glazen behuizing. Die behuizing voelt stevig aan, geeft het een mooie afwerking en geeft de telefoon echt een premium uitstraling. Nadeel is natuurlijk wel dat je hier sneller vingerafdrukken op de behuizing ziet zitten.

Het toestel zelf is verder behoorlijk comfortabel om vast te houden. Het apparaat heeft dimensies van 157,5 x 74,8 x 8,2 millimeter, waardoor hij niet te groot en niet te klein is. Achterop zit nu op de camera en flitser na eigenlijk vrijwel niets, aangezien de vingerafdrukscanner nu in het scherm zit. Daardoor voelt de telefoon nog prettiger aan in de hand.

Aan de zijkant zit de aan-/uitknop van de telefoon, al kun je het scherm ook activeren door er twee keer op te tikken. Boven die knop zit de slider die we van OnePlus kennen, waarmee je je telefoon op trillen kunt zetten. Nog steeds erg handig als je dat even snel wilt doen. Links zit nog een volumeknop en onderop zitten de USB-C-poort en twee speakers.

Gigantisch scherm

Het scherm op deze telefoon is een echte eye-catcher. Sterker nog: de reactie was hier “wow!”. Het gaat namelijk om een 6,41 inch AMOLED-scherm, dat gebruikmaakt van zoveel mogelijk ruimte in de telefoon. Maar omdat de telefoon zelf niet zo groot aanvoelt, voelt het ook niet alsof je een gigantisch scherm in je handen hebt.

Het scherm komt met een aspect ratio van 19:5:9, wat betekent dat het langer is dan op diverse andere smartphones. Bovenin zit de bekende inkeping, al is die kleiner dan op de OnePlus 6. Hij neemt vrij weinig ruimte in, waardoor je meer ruimte op je scherm hebt.

Het scherm heeft verder een resolutie van 2340 bij 1080 pixels, en de kwaliteit ervan is echt prachtig. De kleuren springen uit het scherm en eigenlijk hebben we hier gewoon niets slechts op aan te merken.

Camera

De camera op de OnePlus 6T is net als die van de OnePlus 6 goed. Achterop zit een dual-camera van 16 en 20 megapixel, dezelfde sensoren als op de voorganger. De software is echter verbeterd. Zo is er nu een nachtmodus, waarmee je in het donker betere en heldere foto’s moet kunnen maken.

OnePlus 6T fototest

De foto’s komen er over het algemeen goed uit. Hoewel de resultaten lang niet altijd even goed zijn als op de Pixel 3 of de iPhone Xs (die ook veel hogere prijskaartjes hebben), komen ze er regelmatig wel bij in de buurt. De foto’s zijn scherp, zitten vol met heldere kleuren en hebben eigenlijk geen minpunten.

Tenminste, dat is als je niet inzoomt. Zodra je wel inzoomt wordt de kwaliteit snel minder, zeker bij 8x zoom. Die foto’s zijn zelfs slechter dan op de OnePlus 6, wat suggereert dat de software nog wat extra aanpassingen nodig kan hebben. Maar verder hebben we eigenlijk weinig slechts over de camera te zeggen.

OnePlus 6T fototest

Ingezoomde foto gemaakt met de OnePlus 6T.

Grotere accu

Zoals gezegd heeft deze telefoon geen koptelefoonaansluiting. Maar dat blijkt ook voordelen te hebben. Er is meer ruimte in de telefoon beschikbaar, en waar kun je dat nu beter mee opvullen dan met een grotere accu? Dat is dan ook precies wat OnePlus gedaan heeft.

Waar de OnePlus 6 nog een accu van 3300 mAh had, heeft de OnePlus 6T er eentje van 3700 mAh. En dat is een verschil wat je merkt. Is hij toch leeg, dan kun je hem via Dash Charge snel veer opladen. Met een half uurtje aan de lader heb je alweer 50 tot 60 procent aan acculading, waarmee je een groot deel van de dag doorkomt. Draadloos opladen is helaas nog niet mogelijk.

OnePlus 6T

Verder is de hardware vrijwel hetzelfde als in de OnePlus 6. Er zit een Snapdragon 845 in met 6 of 8 GB aan RAM-geheugen. Wel zit er meer opslag in het standaard model. Het gaat om 128 GB in plaats van 64 GB.

Prachtige telefoon, goeie prijs

De OnePlus 6T heeft dus een paar nadelen, maar is over het algemeen een prachtige telefoon te noemen die het gewoon goed doet. Besef je daar nog eens even bij dat de telefoon vanaf 559 euro verkocht wordt, en je hebt een geweldig toestel voor een relatief nette prijs.

De telefoon is snel in gebruik (net als zijn voorganger), heeft een prachtig scherm mét vingerafdruksensor, een flinke accu en een redelijk goede camera. Al met al terecht een vlaggenschip voor OnePlus dus.