Numrush

Review OnePlus 7T: Opnieuw goede telefoon voor relatief weinig geld

OnePlus 7T

OnePlus onthulde in september zijn nieuwe reeks telefoons: de 7T-serie. Niet veel later mochten we deze telefoons al even kort vasthouden, maar nu kregen we de kans om een langere tijd met de nieuwe OnePlus 7T door te brengen. En dat stelde niet teleur.

De OnePlus 7T is een opvallende telefoon, om diverse redenen. Allereerst valt het ontwerp nogal op. De telefoon heeft namelijk een flinke, ronde behuizing voor de camera achterop zitten. Daarin zitten drie lenzen, voor het maken van foto’s.

In oktober kreeg ik al uitleg over waarom die behuizing rond en groot is: zodat de telefoon zonder wiebelen op tafel blijft liggen. En daar is niets van gelogen. De telefoon ligt altijd stevig op zijn rug, ook als je er per ongeluk even tegenaan komt.

Toch heeft dit ook een nadeel. De telefoon ligt constant op zijn camera, waardoor daar dus ook als eerste vuil op komt. Maar de lenzen zelf lijken goed beschermd, dus het is verder vooral een kwestie van smaak of je fan bent van deze ronde behuizing.

Snel, sneller, snelst

Een ander opvallende update zit hem in het scherm. Ik was bij de hands-on in oktober al te spreken over deze display en dat is niet veranderd. Het grote verschil zit hem in de verversingsfrequentie. Eerdere telefoons hadden een verversingsfrequentie van 60 Hz lag, maar in de OnePlus 7T is dat versneld naar 90 Hz.

Die upgrade levert een fijn resultaat op, namelijk dat de transities op het scherm soepeler verlopen. Eén punt waar je dit goed bij merkt, is als je aan het scrollen bent op bijvoorbeeld een website. Dit verloopt veel vloeiender en het is echt prettiger voor je ogen. Ik merkte het verschil dan ook duidelijk toen ik terugging naar mijn eigen telefoon, met een scherm van 60 Hz.

En ook de rest van het scherm is indrukwekkend. Het Fluid AMOLED-scherm met HDR10+-certificering van 6,55 inch is helder, superscherm en precies een goede grootte. Het scherm blinkt echt uit als je films en series kijkt op je telefoon en bij het gamen.

Bediening met gebaren

Bovendien kun je nu nog meer van het scherm gebruiken, omdat de traditionele virtuele knoppen voor navigatie verdwenen zijn. Er is namelijk een nieuwe feature – geïntroduceerd in Android 10 – waarmee je de telefoon met gebaren bestuurt.

Die nieuwe bediening leer je behoorlijk snel aan, omdat het erg natuurlijk aanvoelt. Veeg bijvoorbeeld naar boven voor je lijst met apps, en vanuit de zijkant om terug te gaan. Je gebruikt de telefoon dan ook vrij snel alsof je nooit anders gedaan hebt.

In het scherm zit tot slot een vingerafdrukscanner, wat we sinds de 6T gewend zijn geraakt. Sinds de 6T heeft de vingerafdrukscanner echter een flinke upgrade gehad. Je vingerafdruk wordt sneller herkend en je telefoon ontgrendeld dus ook sneller. En dat is wel zo prettig.

Meer dan prima camera

Ik had het al even over de camera’s toen ik het over het ontwerp had, maar hoe doen ze het eigenlijk? Ik kan je vertellen: de camera’s in de OnePlus 7T stellen niet teleur. Achterop vinden we drie lenzen, namelijk een 48 MP groothoeklens, een 16 MP ultragroothoeklens en een 12 MP telefotolens.

Deze nieuwe lenzen en de bijbehorende camerasoftware zorgen voor foto’s met levendige kleuren, al mis je soms wel details die je had gekregen met de camera van een premium (dus duurdere) telefoon. Maar dat is niet per se een groot probleem. De camera doet zijn werk goed, zeker als je bedenkt dat deze telefoon nog geen 600 euro kost.

Links: foto gemaakt met de ultragroothoeklens. Rechts: foto gemaakt met groothoeklens.

Bovendien heeft OnePlus een significante verbetering doorgevoerd ten opzichte van eerdere telefoons: het inzoomen gaat beter. Hoewel je bij extreme zoom nog wel onscherpe beelden kunt krijgen, is de lens al wel echt beter dan in het verleden. Een andere leuke toevoeging is de supergroothoeklens, waarmee je nog meer op een foto kunt krijgen. En dat biedt echt leuke opties, zeker als je foto’s maakt van landschappen of architectuur.

Links: foto gemaakt met de ultragroothoeklens. Rechts: foto gemaakt met groothoeklens.

Daarnaast heeft OnePlus een speciale macromodus geïntroduceerd, waarmee je foto’s van heel dichtbij kunt maken. Bij de hands-on ontdekte ik wel dat dit bij weinig licht minder goed werkt. Maar als je midden op de dag of in goed kunstmatige licht een foto maakt, levert dit spectaculaire beelden op. Wel goed om te weten: je moet hier wel écht stil voor staan. Anders beweegt de lens teveel en krijg je een bewogen foto.

Twee foto’s gemaakt met de macrofunctie.

Voorop zit tot slot een 16 MP-selfiecamera die zijn werk ook meer dan prima doet. Leuk is dat je hier ook de portrait mode bij kunt gebruiken, zodat de achtergrond vervaagd wordt.

Links: 10x zoom. Rechts: 7x zoom.

De behuizing

De camera aan de achterkant valt dus nogal op, maar ook andere punten van de behuizing zijn noemenswaardig. Ik ben sowieso altijd groot fan geweest van het schuifje aan de rechterkant van de OnePlus-telefoons, waarmee je hem op trillen of stil kunt zetten.

Onder dat schuifje zit een aan-/uitknop en links vind je de volumeknop. Onderop zit tot slot de luidspreker en ruimte voor SIM-kaarten, evenals een USB-C-aansluiting voor het opladen. Helaas mist de koptelefoonaansluiting al enige tijd bij OnePlus-telefoons, maar dat is geen keiharde deal breaker.

Het scherm voorop is in tegenstelling tot de Pro-toestellen van OnePlus niet gebogen, maar de behuizing aan de achterkant heeft wel ietwat gebogen randen. Daardoor ligt de telefoon prettig in de hand, zelfs met die grote camera achterop.

Ik heb wel een klein minpuntje bij de behuizing: de achterkant is van glas gemaakt, maar biedt geen optie voor draadloos opladen. Jammer, want dat glas zorgt verder voor behoorlijk wat vette vingerafdrukken op de telefoon.

Prima accu

Wat er onder de motorkap afspeelt, is ook niet geheel onbelangrijk. En in het geval van de OnePlus 7T is dat zelfs meer dan interessant. De telefoon komt met 8 GB aan RAM-geheugen en met daarmee kan de telefoon vrijwel alles aan zoals je zou verwachten. Apps starten snel op, je wisselt snel, kunt fijn gamen en films en series kijken. Er is dus weinig wat te wensen over laat.

De telefoon komt verder met een 3.800 mAh-accu, wat flink groot is. Nou moet ik wel zeggen dat het scherm nogal groot is en dus veel van de accu vraagt, dus aan het einde van de dag is een groot deel van de lading wel weg.

Toch overleeft de telefoon de meeste dagen zonder tussendoor opgeladen te hoeven worden, wat wel zo prettig is. Doe je echter nogal intensieve dingen op een dag – zoals het kijken van een film of lang gamen – dan heb je waarschijnlijk minder batterijleven over.

Dus, wat vinden we?

Veel van de OnePlus 7T is dus prima of zelfs uitmuntend. Maar er zijn ook minpunten. Hoewel de telefoon technologie bevat om snel op te laden, kun je helaas nog steeds niet altijd draadloos opladen. En dat kan met apparaten van veel concurrenten al wel.

Daarnaast missen we opnieuw de koptelefoon aansluiting, al kun je daar natuurlijk een verloopstukje voor gebruiken. En die grote camera achterop is wel heel erg smaakgevoelig. De één vind het geweldig, een ander heeft er niets mee. Een laatste nadeel is dat de telefoon geen keurmerk heeft voor waterdichtheid. Je wil hem dus niet meenemen onder de douche.

Maar de OnePlus 7T stelt zeker niet teleur. In tegendeel zelfs: dit is een mooie telefoon met een prachtig scherm, goede prestaties en een meer dan prima camera. De telefoon is bovendien behoorlijk betaalbaar, met een prijskaartje van 599 euro.