Is de Oppo Reno 6 de nieuwe Majesteit van de Midrange?

Met een rits aan kwalitatieve middenklasse smartphones heeft Oppo inmiddels de officieuze titel ‘Majesteit van de Midrange’ op de redactie weten te bemachtigen. Op het oog lijkt de prachtig ontworpen Oppo Reno 6 de volgende succesvolle toevoeging te worden. Of zijn er dit keer toch wat kanttekeningen te plaatsen bij de introductie?

High-end feel

Een high-end feel voor een mid-range prijskaartje, het is waar we Oppo wel mee kunnen vertrouwen. Zeker de Reno-series, die misschien het best kan worden gezien als secondant voor de het vlaggenschip, de Oppo Find X3.

Toch valt de Reno 6 ook weer direct in positieve zin op als je de doos opent. De bijzondere kleur én de drie camera’s op de achterkant. Dat moet een hoop goeds beloven. Ook prettig: de ‘gewoon meegeleverde’ SuperVOOC-snellader. Deze doet wat-ie belooft: in minder dan een half uur is het toestel nul naar honderd procent geladen, maar daarover verder in deze review meer.

Foto: Oppo

Design

Ook voor de Reno 6 heeft de Oppo weer zijn best gedaan om hem van een opvallend uiterlijk te geven. Met zijn vlakke zijkanten en afgeronde hoeken zit hij qua designstijl dicht tegen de iPhone 12 aan. Vooral in zijn matte afwerking is de Reno 6 met recht ‘eye candy’ te noemen.

De afmetingen van het toestel zijn 156,8 x 72,1 x 7,6 mm en ligt daarmee lekker in de hand. Het toestel helemaal met één hand bedienen zit er helaas niet in, want het is vrijwel onmogelijk om met je duim in het bovenste gedeelte van het scherm te komen. Maar wie gebruikt tegenwoordig nog maar één hand om een telefoon te bedienen? De aan- en uitknop zit op een perfecte hoogte aan de rechterkant van het toestel, de volumeknoppen zitten aan de linkerkant. Uiteraard zit de usb c-poort aan de onderkant van het toestel.

Wel opvallend: Oppo heeft besloten om de Reno 6 niet stof- en waterbestendig te maken.

Scherm

Het amoled-scherm van de Oppo Reno 6 heeft voldoende contrast en kleur en biedt genoeg comfortabele kijkhoeken. Onder het 6.43 inch scherm bevindt zich de optische vingerafdrukscanner, die nog maar een bewijst dat je prima een vingerafdruk kunt meten én meer schermoppervlak kunt bieden.

Foto: Oppo

Met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels en een ververssnelheid van 90Hz mag je een soepele kijkervaring verwachten, maar ligt de lat anno 2021 intussen wel een tikkie hoger. Diverse fabrikanten hebben, ook in de prijsrange van de Oppo Reno 6, al besloten om 120Mhz-schermen of hoger in te zetten.

Gamers kunnen hun hart echter wel ophalen:  het scherm is perfect voor gaming dankzij de 180Hz Touch Sampling Rate (aanrakingen worden 180 keer per seconde geregistreerd).

Camera

De Oppo Reno 6 bevat in totaal vier camera’s: één aan de voorkant voor perfecte selfies en drie aan de achterkant. Op het strakke cameraeiland aan de achterkant vinden we een 64MP hoofdcamera, een 8MP groothoeklens en een 2MP macrolens. Mocht je nog een stap verder willen: de Oppo Reno 6 Pro heeft de beschikking over een telelens, maar echt missen tijdens het fotograferen doe je hem ook niet direct. Overall zijn de foto’s van de Reno 6 mooie gedetailleerd en prachtig van kleur.

De camera aan de voorkant beschikt over 32 megapixel, wat genoeg is voor scherpe foto’s en videobellen, Tofste effectje aan die voorkant? Als je gebruikt maakt van ontgrendeling via gezichtsherkenning is er rond camera aan voorkant een groene animatie te zien tijdens het ontgrendelen.

Foto: Oppo

Qua video zit je bij de Reno 6 in de basis ook wel snor, al zal het opnemen met 4K op 30Fps weinig wenkbrauwen doen fronzen. Een snellere verversing is mogelijk, maar dan alleen tot 1080p. Met de verschillende AI-video opties kun je trouwens nog wel wat optimaliseren aan de omstandigheden van je shoot.

Met de Oppo Reno 6 camera’s ben je prima in staat om toffe content te schieten voor je social posts. Ben je echter op zoek naar een back-up om tijdens je avonturen nog wat aanvullend materiaal voor je high-end productie te maken, is het kwaliteitsniveau nét wat te laag.

Batterijduur

Al even aangestipt, maar de SuperVOOC-snellader is anno 2021 misschien wel de belangrijkste ‘hidden feature’. Terwijl andere fabrikanten er voor kiezen om alleen nog USB-oplaadkabels mee te leveren, kiest Oppo er voor om de snellader standaard mee te leveren.

Foto: Oppo

Dat betekent: van 0 naar 100 in minder dan een half uur. Een bewonderenswaardig prestatie, al zul je er bij normaal gebruik niet veel van merken. Dan gaat de batterij gemakkelijk een volle dag mee en laad je de Reno 6 dus pas in de avonduren weer op. Klein gemis: de Oppo Reno 6 heeft geen ondersteuning voor draadloos laden.

Conclusie

Een paar weken testen met de Oppo Reno 6 bleek een bitterzoete ervaring. Het toestel zit er echt goed uit, zoals we intussen gewend zijn van Oppo. En in veel opzichten is de Reno 6 een telefoon aan de bovenkant van het midden segment.

De markt heeft echter ook niet stil gestaan en net als bij je favoriete voetbalclub is de concurrentie op het middenveld moordend. Het ontbreken van draadloos opladen is een dingetje, maar misschien nog wel opvallender is het ontbreken van bescherming tegen water en stof.

Het betekent niet dat de Oppo Reno 6 geen aanbeveling verdient. Met een prijskaartje vanaf €499 is de Oppo Reno 6 misschien niet de koploper qua prijs/kwaliteit, het is wel een toestel met een unieke, kwalitatieve uitstraling. Met een bewezen trackrecord doet het vooralsnog niets af aan onze titel ‘Majesteit van de Midrange’ voor Oppo en beloofd 2022 een spannend jaar te worden.

De Oppo Reno 6 is vanaf €499,- te koop bij onder andere Bol.com en Coolblue.

Eindoordeel

Oppo Reno 6

7.5

Pluspunten

  • Design
  • Snelladen
  • Vingerafdruk onder scherm

Minpunten

  • Niet waterdicht
  • Ververssnelheid 90Mhz
  • Geen draadloos laden
De Oppo Reno 6 is de nieuwste toevoeging aan de populaire Reno-smartphone serie. Met een opvallend design en hoogwaardige uitstraling zet Oppo met de Reno's al jaren midrange toestellen met een high-end uitstraling in de markt.
Batterijduur
8.0
Design
8.0
Gebruikersgemak
7.0
Camera
7.0