Review Philips Fidelio B8 SkyQuake SoundBar: Dolby Atmos in een bijzonder slank design

De tijd dat we in onze woonkamer moesten opletten niet te struikelen over alle kabels voor een goede surround-ervaring lijkt definitief achter ons te liggen. Sterker nog, we zien een groeiend aantal fabrikanten die de hele trukendoos in één enkele soundbar stoppen, zoals de Philips Fidelio SkyQuake Soundbar B8 met Dolby Atmos ondersteuning.

Dolby Atmos is een vrij nieuwe geluidstechnologie die in 2013 geïntroduceerd werd in de bioscoop. Het zorgt voor de liefhebbers van films en games voor superieure surround sound ervaring waarbij stemmen, muziek en achtergrondgeluiden letterlijk van alle kanten lijken te komen. Met Atmos wordt de traditionele set met 5 of 6 speakers ‘op oorhoogte’ uitgebreid met speakers op hoogte, vaak op het plafond,  die er voor zorgen dat het geluid ‘van bovenaf’ lijkt te komen.

Het was wachten op de introductie van Dolby Atmos in de eerste home cinema sets, en inmiddels zijn tal van audiofabrikanten op deze nieuwe innovatie gesprongen. Naar verwachting zal Dolby Atmos ook een van de meest besproken audiotechnieken tijdens electronicabeurs IFA zijn die deze week plaats vindt in Berlijn.

Soundbars

Gezien de toenemende weerstand voor kabels door de huiskamer – of de toenemende kwaliteit en installatiegemak van draadloze speakers, hoe u wilt – leek er in eerste instantie weinig kans voor een brede adoptie van Atmos.

Echter, de ontwikkelingen staan niet stil en intussen is het een handjevol fabrikanten gelukt om de technologie in één enkele soundbar te verwerken. Naast de Philips Fidelio B8 zijn er ook soundbars van Yamaha en Samsung met Atmos-ondersteuning en komen Sony en Onkyo nog dit jaar met hun versie.

Tot voor kort moest je nog flink in de buidel tasten wanneer je een Atmos systeem in huis wilde aanschaffen, maar met de integratie van de technologie in één apparaat is de prijs flink gedaald. De Philips Fidelio B8 met Dolby Atmos 5.1.2 is met een adviesprijs van €999 bepaald geen koopje, maar als je je bedenkt dat je daarmee een complete bioscoop ervaring in huis haalt is het voor echte filmliefhebbers wellicht toch zeer de moeite waard. Daarnaast is het apparaat in vergelijking met zijn concurrenten zeker één van de goedkopere opties.

Eerste indruk

Wat gelijk opvalt aan de Philips Fidelio B8 is zijn ranke design. De soundbar is weliswaar erg lang maar niet erg breed en opvallend laag. Wie een breed TV meubel heeft kan het apparaat dus moeiteloos voor zijn televisie plaatsen zonder dat het erg in het oog springt. Moet je nog wel even een mooi plekje voor de meegeleverde subwoofer vinden, want die is uiteraard wel een stuk groter. Maar voor een goed bas-geluid moet je dat er natuurlijk wel voor over hebben.

Het design van de complete Fidelio lijn ziet er over het algemeen altijd erg chique uit, en dat geldt ook zeker voor de B8. Het product is uitgevoerd in stijlvol antraciet kunststof en aluminium en de subwoofer is afgewerkt met een prachtige matzwarte look.

De B8 is op twee manieren aan te sluiten op je televisie: Met een optische kabel of via HDMI. De koppeling via HDMI heeft als voordeel dat je het geluid van je televisie gewoon met de bestaande afstandsbediening kunt blijven afstellen. Ook is de audiokwaliteit net even ietsje beter via deze standaard.

Dolby Atmos in de praktijk

Tijdens een productdemonstratie van het apparaat bekijken we een video waarin het regent en van de Philips deskundige krijgen we spontaan een paraplu toegereikt. Een grap, maar ik moet toegeven: Het lijkt inderdaad alsof de regen van boven komt. Dankzij de ingebouwde Atmos technologie weerkaatsen de geluidsgolven op zo’n manier door je woonkamer dat het zelfs van boven lijkt te komen. Een uiterst bijzonder effect.

Toch blijk dat effect thuis net even iets lastiger te reproduceren. Philips Fidelio levert weliswaar een ingebouwd calibratieprogramma dat er voor zorgt dat het product optimaal is afgestemd op jouw woonkamer, zo indrukwekkend als tijdens de demonstratie is het kijken van een gemiddelde Game of Thrones aflevering thuis helaas nog niet. Dat komt omdat de meeste tv-programma’s, zenders en streaming providers zoals Netflix standaard nog geen Dolby Atmos ondersteuning aanbieden. Heb je een blu-ray speler dan kan het wel, en ook de Xbox One ondersteunt tegenwoordig het afspelen van Dolby Atmos films of games.

Gebruik

Desondanks is de Philips Fidelio B8 een primadeluxe soundbar in het dagelijks gebruik. Het fraaie, ingetogen design misstaat niet in je woonkamer en zodra het apparaat eenmaal is aangesloten op je televisie is het toestel uiterst prettig in gebruik. Met de bijgeleverde afstandsbediening switch je makkelijk naar een bluetooth functie zodat je bijvoorbeeld overdag ook gewoon muziek kunt afspelen vanaf je smartphone.

Ook zonder Dolby Atmos effect geeft de speaker nog steeds een prima geluid waar weinig op aan te merken valt. De bijgeleverde 220 W draadloze subwoofer is groot genoeg om de diepe tonen extra kracht bij te zetten. Gebruik je je TV vooral om praatprogramma’s te bekijken dan zul je TV af en toe wel wat harder moeten zetten: De verstaanbaarheid van stemmen is soms toch net iets te zacht. Wel zijn er verschillende settings waarmee je dit aan kunt passen voor jouw persoonlijke wensen.

Conclusie

Voor 999 euro is de Philips Fidelio B8 Dolby Atmos 5.1.2. zeker een van de meest betaalbare Dolby Atmos soundbars van dit moment. Bedenk je echter wel dat je daarvoor maar 2 speakers krijgt: Alleen een soundbar en subwoofer. Met 18 speakers in één soundbar levert de B8 genoeg punch, maar levert nog niet de bioscoopervaring die 5 of 7 speakers wel kunnen leveren.

Daarnaast is het goed je te realiseren dat je voorlopig nog maar beperkt van Dolby Atmos gebruik kunt maken: Alleen Dolby Atmos ondersteunde blu-rays en games via de Xbox en PlayStation 4 maken gebruik van deze functionaliteit. Kijk je dus vooral TV-programma’s of streamingdiensten zoals Netflix, dan is de Fidelio B8 SkyQuake op dit moment nog niet de juiste keus. De kans is echter zeer groot dat Dolby Atmos technologie binnenkort de nieuwe standaard wordt, en in dat geval heb je met dit apparaat een koopje in huis.

Eindoordeel

Philips Fidelio SkyQuake SoundBar

7

Pluspunten

  • Design
  • Formaat
  • Prijs

Minpunten

  • Geluidskwaliteit
  • Nog weinig Dolby Atmos ondersteuning
Een slanke soundbar met prima geluid en een Dolby Atmos ervaring voor een betaalbare prijs.
Design
8.0
Gebruikersgemak
7.0
Prijs/Kwaliteit
7.0
Geluidskwaliteit
6.0