Review Pure Evoke H6: Een prachtige digitale radio voor thuis

Bluetooth speakers zijn er op dit moment legio. Je moet dus wel een beetje je best doen wil je nog opvallen in de markt. Dat lukt de Pure Evoke H6 als geen ander. Niet alleen dankzij zijn prachtige, frisse en toch retro vormgeving, maar vooral omdat de Evoke H6 meer is dan een standaard Bluetooth speaker: Op de eerste plaats is het namelijk gewoon een digitale radio die zo makkelijk te bedienen is dat je hem al heel snel dagelijks gaat gebruiken.

Dat komt vooral door het fijne ontwerp: mooi, simpel en strak. Alles zit er op wat je verwacht en het duidelijk waar de knoppen voor dienen. Dat klinkt logisch, maar is bij de speakers van vandaag lang niet altijd zo. Eerst een app downloaden, bluetooth koppelen, muziek syncen.. Bij de Pure Evoke is het gewoon plug en play.

De hout-look kast en het witte hoogglans front afgewerkt met aluminium knoppen geven de speaker bovendien een rustige, luxe uitstraling die erg mooi in huis past. Doordat het niet om een plastic speaker gaat, zoals vaak wél het geval is in speakerland, voegt hij wat toe aan je interieur in plaats van er iets aan af te doen.

Mobiliteit

Maar dat mooie en strakke ontwerp beperkt de speaker ook, met name in zijn mobiliteit. De genoemde plastic speakers kunnen vaak tegen een spat water en kun je zowel thuis als bij een barbecue in het park gebruiken. Bij de Evoke H6 is dat niet het geval: je zal hem hoogstens eens in de tuin zetten, maar verder neem je hem niet zo snel mee als je op pad gaat.

Dat terwijl hij wel naar buiten zou kunnen. Hij wordt geleverd met adapter, zodat hij direct in het stopcontact kan, maar je kunt er ook een grote oplaadbare batterij van Pure in stoppen voor draadloze luistersessies. Die wordt alleen niet standaard meegeleverd en moet je er dus bij kopen voor 45 euro. Volgens Pure kan je dan ’tot 50 uur’ draadloos luisteren. Wel handig voor in de tuin.

Gebruiksgemak

Hij voelt door zijn design en het gebruiksgemak als een ouderwetse boombox. Doordat wij die batterij er niet bij kregen hebben we hem binnen gebruikt en daarbij voelde het niet alsof we iets misten. Daarvoor is hij namelijk perfect. Dat heeft vooral met het gebruiksgemak te maken. Doordat er een display op de speaker zit kan je makkelijk met DAB naar radiozenders zoeken en switch je tussendoor ook wanneer je iets nieuws wilt. Er ging een wereld aan digitale radiozenders voor me open.

De Evoke H6 voelt door het gebruiksgemak en design een beetje als een ouderwetse boombox. De combinatie van de drukknoppen en 2 draaiknoppen werken makkelijk en intuïtief, waardoor iedereen hem snel kan gebruiken. Er kunnen helaas alleen geen cassettebandjes of CD’s in.

Geluid

Pure is geen Bose, Bowers & Wilkins of Harman Kardon. Dat zie je in de prijs en hoor je ook aan het geluid, want door zijn compacte formaat wordt natuurlijk wel iets ingeleverd op geluidskwaliteit. Toch klinkt het geluid van deze radio goed en is het voor zijn gebruik in huis meer dan voldoende. Ook kunnen de speakers behoorlijk hard, lekker als ‘dat ene nummer’ voorbij komt.

Door het gebruiksgemak luister je merkbaar meer muziek. Het geluid van de Evoke H6 is bovendien vele malen beter dan wanneer je een laptop of kleine bluetoothspeaker gebruikt, al haalt het natuurlijk niet bij die grotere jongens. Dat hoeft ook niet. Dat is niet de verwachting en ook niet het doel van Pure bij deze speaker. De standaardinstellingen leveren aardig wat bas en prima geluid en als je dat te laag vindt of andere voorkeuren hebt zijn die aan te passen in het menu. Daarin zijn de standaard equalizers te ontdekken als Pop, Klassiek en Rock.

Als je geen extreme audiofiel bent voldoet de speaker daarmee aan alle verwachtingen. Overigens kun je er behalve radio luisteren dus ook je eigen muziek op afspelen via Bluetooth, of een koptelefoon op aansluiten. Ook beschikt de speaker over een AUX in en mini-USB.

Conclusie

Het aanzetten van een bluetoothspeaker is vaak gedoe waar je geen zin in hebt als je even snel en gedachteloos naar muziek wilt luisteren. Dan is digitale radio een uitkomst: Je zet hem aan en een DJ zoekt de muziek voor je uit. En heb je zin in een ander genre? Dan is switchen naar een ander kanaal met de Evoke H6 makkelijker dan ooit. Zelf merkte ik dat ik tientallen nieuwe radiozenders heb ontdekt de afgelopen weken die ik nog nooit eerder beluisterd had.

Bijkomend voordeel is dat je met de Evoke H6 ook gewoon naar je eigen muziek via bijvoorbeeld Spotify, Deezer of Soundcloud kunt luisteren. Het verbinding maken met de bluetooth functie op het toestel werkt dankzij de menuknoppen op het apparaat redelijk simpel. Maar eerlijkheidshalve zul je het device waarschijnlijk vooral als radio willen gebruiken.

Grootste pluspunten van de Pure Evoke H6 zijn dan ook het design en gebruiksgemak. Deze retro radio (hij heeft zelfs een antenne!) met een moderne twist staat prachtig in je huiskamer en als je hem een tijdje gebruikt wil je eigenlijk nooit meer terug naar moeilijke bluetooth speakers. Gewoon, knop aan en muziek. Voor 259 euro haal je daarmee een gebruiksvriendelijke speaker in huis die perfect aan de prijs/kwaliteit-ratio voldoet.

Eindoordeel

Pure Evoke H6

7.8

Pluspunten

  • Ontwerp
  • Afwerking
  • Goed geheel
  • Prijs/kwaliteit

Minpunten

  • Geluid kan beter
  • Niet voor buiten
  • Geen batterij meegeleverd
Design
8.0
Geluidskwaliteit
7.0
Prijs/Kwaliteit
9.0
Mobiliteit
6.0
Gebruiksgemak
9.0