‘Yahoo werkt niet mee aan onderzoek naar hacks’

Yahoo weigert informatie over de hacks uit de periode van 2013 tot 2016 te overhandigen aan de BSI, het Duitse landelijke bureau voor informatiebeveiliging. Dat meldt Reuters. Bij de hacks, die in 2016 bekend werden, werden gegevens van meer dan één miljard gebruikers van Yahoo gestolen.

Yahoo, dat kantoor heeft in Dublin, verwijst de verzoeken van de BSI door naar de Data Protection Commission. Dat is zeg maar de Autoriteit Persoonsgegevens van Ierland. Tegelijkertijd, zegt de BSI, geeft het bedrijf aan de commissie geen toestemming om de gegevens met de BSI te delen.

Daardoor heeft de BSI tot nu toe geen concrete informatie over de hacks bij Yahoo. In een verklaring zegt de directeur van de BSI, Arne Schönbohm, dat “gebruikers daarom erg voorzichtig moeten zijn met welke diensten ze in de toekomst gebruiken en aan we ze hun gegevens toevertrouwen.” Hij zegt dat gebruikers eigenlijk beter kunnen kiezen voor een andere e-mailprovider.

Overname

Yahoo zit momenteel in een de afrondende fase van een overname door telecomprovider Verizon. Nadat het nieuws over de hacks uit 2013 en 2014 naar buiten kwam, kreeg Verizon een korting van 350 miljoen dollar op het bedrijf. Volgens de BSI zijn in 2015 en 2016 nog eens 32 miljoen gebruikers getroffen door hacks. De overname wordt naar verwachting in juni afgerond.