Review Samsung Galaxy S9: Ietwat verbeterde versie van de Galaxy S8

Samsung-Galaxy-S9

Op een gegeven moment valt er weinig meer te vernieuwen aan een telefoon. Samsung lijkt dat punt bereikt te hebben met de Samsung Galaxy S9. Het is eigenlijk gewoon de Galaxy S8, maar dan met wat nieuwe functies en verbeteringen. Dat maakt de telefoon echter niet slecht.

De vergelijking tussen de S9 en de S8 is direct zichtbaar, want het ontwerp is namelijk vrijwel hetzelfde. De schermranden zijn iets dunner en de vingerafdrukscanner zit nu onder de cameralens. Maar verder zijn er eigenlijk geen verschillen.

De telefoon is echter nog steeds mooi, met zijn afgeronde hoeken en de wat gladde achterkant. Het verschuiven van de vingerafdrukscanner was een goede keuze. Bij het grotere plusmodel raakte je hem namelijk gemakkelijk met je vinger aan of verwarde je hem met de camera. Dat probleem is nu verholpen.

De achterkant is nog steeds van glas, waardoor je wel snel vingerafdrukken op het toestel krijgt. Een klein nadeel, maar het glas ziet er wel ontzettend mooi uit. Bovendien kun je door het glas ook draadloos opladen.

Het scherm en knoppen

Het scherm is – zoals altijd het geval is bij Samsung – haarscherp en ontzettend goed. De S9 heeft een 5,8 inch OLED-scherm, die ontzettend diepe kleuren weergeeft. Het scherm is iets lichter dan bij de S8, wat prettig is als het een zonnige dag is.

Verder zit er nog steeds een koptelefoonaansluiting op het toestel, wat wel zo prettig is voor de mensen die nog van draden houden. Aan de linker zijkant vindt je de Bixby-knop voor de spraakassistent van Samsung. Helaas kun je die knop niet voor iets anders gebruiken, maar als je fan bent van Bixby is dat wel handig.

Een grote verbetering is dat er nu stereo speakers in de telefoon zitten. Deze speakers geven je meer en helderder geluid dan op de S8, waardoor het prettiger is om er muziek op te spelen. Andere telefoons hebben echter al jaren stereo speakers, dus het was vanzelfsprekend dat Samsung uiteindelijk zou volgen.

https://www.youtube.com/watch?v=5_-NKRVn7IQ

Van Apple gejat

Samsung heeft verder een aantal functies van Apple gejat. Zo is er nu een combinatie van gezichtsherkenning en het scannen van je iris om je telefoon te ontgrendelen. Dit lijkt een poging om Face ID van Apple na te maken.

De functie gebruikt of de irisscanner of de gezichtsherkenning om je telefoon te ontgrendelen, afhankelijk van het licht.. De functie is echter vrij traag en er knippert een vervelend rood lichtje als de irisscanner aan gaat. Face ID is dus nog steeds duidelijk beter.

De AR Emoji zijn een kopie van de Animoji op de iPhone X. Hiermee scan je je gezicht, waarna er een 3D-emoji verschijnt. Je gezichtsuitdrukkingen en mondbewegingen worden vastgelegd, zodat het poppetje meebeweegt met jouw gezicht.

Samsung AR Emoji Disney

De S9 doet dit echter met een enkele camera, waardoor je bewegingen vaak langzaam of slecht worden geregistreerd. De emoji zijn dus echt nog niet zo goed als op de iPhone X. Wel kun je ze makkelijker delen. Samsung maakt namelijk een aantal plaatjes van je eigen emoji, die je vanuit je toetsenbord in bijvoorbeeld WhatsApp kunt plaatsen.

De camera

De camera gebruikt nog steeds dezelfde 12 megapixels als de S8, maar heeft toch flink wat verbeteringen meegekregen. Zo is het werkgeheugen direct aan een sensor verbonden, wat gebruikt wordt voor een nieuwe slowmotion-functie.

Daarbij wordt een video opgenomen met een snelheid van 960 beelden per seconden. Een fragment van 0,2 seconden wordt op die manier opgerekt naar 6 seconden. De camera kan echter ook maar maximaal 0,2 seconden filmen. Daarom gebruikt de S9 een bewegingssensor om op het juiste moment beelden vast te leggen.

Samsung-Galaxy-S9

De beelden hebben echter een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Ze kunnen er dus wat wazig uitzien als je ze bijvoorbeeld op een 4K-scherm bekijkt. Je kunt wel gewone slowmotion-video’s maken in Full HD, maar dan wordt er met 240 beelden per seconden gefilmd.

Verder heeft de camera een mechanisch diafragma, waarmee de camera-opening door de telefoon aangepast kan worden. Op die manier wordt bepaald hoeveel licht er wordt doorgelaten en kan de scherptediepte worden aangepast. Dit is onder meer handig als je bij weinig licht fotografeert.

Het oordeel

De Samsung Galaxy S9 presteert verder goed. De telefoon is snel, start apps direct op en heeft weinig vertraging in het scrollen. Maar je merkt eigenlijk weinig verschil met de Galaxy S8, wat voor veel punten geldt bij dit toestel.

De S9 is eigenlijk vooral interessant voor mensen die van fotografie en het maken van video’s houden. Zij zullen een groot verschil merken in de camera ten opzichte van de S8.

Ben je daar minder mee bezig, dan kun je misschien net zo goed de S8 kopen. Die is goedkoper en werkt nog steeds geweldig.

De Samsung Galaxy S9 is onder anderen te koop bij Coolblue en Bol.com.