Review: voel je een echte tovenaar met Harry Potter: Wizards Unite

Harry Potter: Wizards Unite

We moesten er twee jaar op wachten, maar afgelopen weekend was het eindelijk zo ver: Harry Potter: Wizards Unite werd gelanceerd. Het spel heeft behoorlijk wat elementen van Pokémon Go – wat logisch is, aangezien de twee spellen beide door ontwikkelaar Niantic gemaakt zijn – maar komt ook met een heleboel nieuwe aspecten. En dat maakt het spel nog weer beter dan zijn Pokémon-broertje.

In Harry Potter: Wizards Unite ben je een tovenaar, die door de Ministry of Magic gevraagd wordt om te helpen bij het oplossen van The Calamity. Jaren nadat Harry Potter de wereld redde van Voldemort, is er namelijk iets vreemds gebeurd. Allerlei magische wezens, mensen en objecten zijn in de muggle (dreuzel)-wereld verschenen. En daardoor loopt de magische wereld gevaar.

Het is jouw opdracht om deze magische wezens, mensen en objecten – ook wel Foundables genoemd – te vinden en terug te brengen naar de magische wereld. De Foundables worden echter gevangen gehouden door Confoundables, die je moet verwijderen met magie. Daar moet je een spreuk voor uitspreken, wat je doet door een patroon na te tekenen op je telefoon. Hoe sneller en accurater je dat doet, hoe beter de spreuk.

Harry Potter: Wizards Unite

Als de Foundable vrij is en je alle onderdelen gevonden hebt, kun je hem toevoegen aan je Registry. Het doel is natuurlijk om die registry vol te krijgen, wat betekent dat alle magische voorwerpen terug zijn. En hoe meer taken je voltooid, hoe meer je over The Calamity te weten komt (en hoe het ontstaan is).

Geen Pokémon Go

Op het eerste gezicht lijkt het geheel wel wat op Pokémon Go. Daar vang je monsters die op de kaart verschijnen terwijl je door je buurt loopt, hier zijn het Foundables. Ook zijn er in Harry Potter: Wizards Unite diverse Inns (Pokéstops) en kastelen (Gyms). Bij de Inns kun je energie ophalen, die je nodig hebt voor je spreuken. Bij kastelen kun je – eventueel met anderen – vechten tegen duistere magische personen en wezens.

Toch zijn er grote verschillen te zien. Allereerst: Harry Potter: Wizards Unite wordt extra interessant gemaakt met een RPG-element. In dit spel moet je op level zes een beroep kiezen. Ieder beroep heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, en heeft zijn eigen skill-tree die je in moet vullen. Werk je samen met spelers met andere beroepen bij uitdagingen in kastelen, dan is de kans groter dat je wint.

Harry Potter: Wizards Unite

Daarnaast ben je niet alleen bezig met vechten en vangen, maar kun je ook aan de slag met potions (toverdranken). Deze helpen je om je spreuken krachtiger te maken, of om je gezondheid iets te verbeteren. Die potions kun je bovendien ook zelf brouwen, waar je ingrediënten voor nodig hebt die je op de kaart kunt vinden. Dat maakt het spel extra divers en uitdagend.

Meer diversiteit

In Harry Potter: Wizards Unite is het gehele element rondom het ‘vangen’ van Foundables een stukje ingewikkelder. Waar je bij Pokémon Go simpelweg een Pokébal op een Pokémon gooit en dat redelijk goed doet, kun je het beestje vangen.

Bij Foundables moet je echter een patroon volgen – dat niet zichtbaar is terwijl je tekent – en dat ook nog eens zo goed en snel mogelijk doen. Lukt het dan om de Foundable te vangen, dat voelt dat meer als een overwinning dan bij Pokémon Go. Bovendien zijn er meerdere spreuken, waardoor er meer diversiteit in zit.

Tot slot heeft Harry Potter: Wizards Unite een groot onderscheidend punt in de vorm van Portkeys. Hoewel dit op de eitjes uit Pokémon Go lijkt – je moet een bepaalde afstand lopen om ze te openen – krijg je er meer mee. Niet alleen krijg je een Foundable, maar je reist ook nog eens naar een bekende locatie uit Harry Potter. Bijvoorbeeld de winkel van Ollivander. En daar krijg je een Foundable die je anders waarschijnlijk niet had gevonden.

AR is nog steeds niet alles

Zowel Harry Potter: Wizards Unite als Pokémon Go adverteren groot met hun AR-opties. Door de elementen uit het spel met je camera in de echte wereld te plaatsen, moet het aanvoelen alsof je telefoon een toverstaf is en alles in het spel echt gebeurd. Maar AR – augmented reality – blijkt echt niet alleen maar met voordelen te komen.

In Harry Potter: Wizards Unite (en overigens ook in Pokémon Go) merk ik dat ik de AR met regelmaat uitzet. Doe je dat niet, dan moet je op een specifiek punt richten en het voelt vaak ingewikkeld en chaotisch aan. Zeker bij gevechten met magische wezens is het gemakkelijker om de AR uit te zetten.

Harry Potter: Wizards Unite

Op één punt wil je de AR echter wél aanzetten: bij de Portkeys. Hier zorgt de techniek namelijk echt voor een extra beetje magie in het spel. Het lijkt namelijk alsof de Portkey zo in je woonkamer (of op straat) geopend is, en jij er doorheen moet wandelen. Dit is echt een heel mooi onderdeel van het spel en maakt AR opeens de moeite waard.

Hoe lang blijft het interessant?

Harry Potter: Wizards Unite is prachtig ontworpen, bevat ontzettend veel leuke spelelementen en komt met toffe AR-werelden waar je in kunt lopen. Bovendien heeft dit spel als groot voordeel dat het Harry Potter-universum ontzettend groot is – en steeds groter wordt – waardoor je uit veel broninformatie kunt putten.

Bovendien is echt over alles nagedacht. Je kunt zelfs een profielfoto maken met AR-functies, wat ontzettend leuk is om te doen. En om fans blij te maken kom je met regelmaat bekende karakters tegen, bijvoorbeeld Hagrid, Hermoine of Harry Potter zelf.

Harry Potter: Wizards Unite

Toch is het de vraag hoe lang het spel interessant blijft. Het doel lijkt immers steeds hetzelfde te blijven: je zoekt Foundables door buiten te lopen, vangt ze en zet ze in de Registry. Zo af en toe vecht je tegen een ander en je bouwt hier je skill tree voor op. Maar een echt einddoel is er niet. De vraag is dus of spelers het interessant blijven vinden om deze taken uit te voeren, of dat ze het op een gegeven moment opgeven.

Voorlopig is Harry Potter: Wizards Unite echter een ontzettend leuk spel om te spelen, en heeft het veel verbeterpunten ten opzichte van Pokémon Go. Bovendien bieden alle nieuwe spelelementen, de dagelijkse taken en het interessante verhaal over The Calamity een hoop potentie. Ik verwacht dan ook dat ik en vele anderen deze zomer druk op zoek zijn naar Foundables, Portkeys en kastelen om zich een echte tovenaar te voelen.

Harry Potter: Wizards Unite is te downloaden voor Android en iOS. Het spel is gratis, maar er zijn wel in-app aankopen aanwezig.