Ricoh presenteert 360-gradencamera die in 4K opneemt

Ricoh heeft een 360-gradencamera gepresenteerd die beelden in 4K-resolutie opneemt: de Theta V. Het gaat om een camera met twee groothoeklenzen, vergelijkbaar met eerdere 360-gradencamera’s van het bedrijf. Het apparaat kan ook livestreamen, met een maximale beeldkwaliteit van 4K en 30 fps.

Naast beelden in 360 graden heeft de camera ook meerdere microfoons, waardoor het apparaat 3D-geluid kan opnemen. Dat geeft een nog immersievere ervaring zodra je de 360-gradenbeelden in een VR-headset bekijkt met een koptelefoon die 3D-geluid ondersteunt. Het geluid is dan namelijk ‘ruimtelijk’ gepositioneerd.

Hoewel de beeldkwaliteit omhoog is gegaan, betekent de 4K-resolutie nog niet dat de beelden in een VR-headset haarscherp zijn. De beelden worden dan namelijk ‘uitgesmeerd’, terwijl je ze – afhankelijk van de headset – bekijkt met een kijkhoek van ongeveer 100 graden.

Bovendien zijn de beelden monoscopisch gefilmd. De Ricoh Theta V heeft aan beide kanten namelijk maar één camera, terwijl mensen met twee ogen kijken en daardoor diepte kunnen zien. Dat betekent dat geen uniek beeld per oog bekijkt, maar hetzelfde beeld zowel met je linker- als rechteroog te zien krijgt.

De Theta V is vanaf september te bestellen en kost 430 dollar, omgerekend ongeveer 360 euro. De camera is alleen beschikbaar in de kleur grijs. Aan accessoires biedt het bedrijf onder meer een statief met één poot (monopod) en beschermkokers aan.