Ook DJ’s zijn hun baan niet meer zeker: Deze robot keek de kunst af van DJ Yoda

Wie zegt dat alleen mensen een DJ kunnen worden? Ford in ieder geval niet. Zij maakten YuMi (zeg: You me), een robot die dankzij zijn menselijk mentor DJ Yoda namelijk geleerd hoe hij de draaitafels moet gebruiken. Bovendien kan hij niet alleen mixen, maar ook scratchen, zoals het een goed DJ betaamd.

De robot is zo ontworpen dat hij nauw kan samenwerken met mensen. Voor de veertigste verjaardag van de Ford Fiesta, die in 1976 werd uitgebracht, werd YuMi zo geprogrammeerd dat hij bij de onthulling van de nieuwste versie van deze auto een set kon draaien. Dit deed hij op het hoofdkantoor van Ford in Keulen.

Ford werkt al lang met robots samen, maar over het algemeen alleen bij het maken van auto’s. Hierbij wordt gebruik gemaakt van co-bots die bijvoorbeeld helpen bij het monteren van schokdempers in een Fiesta, waardoor mensen niet op de moeilijk bereikbare plekken hoeven te komen.

Maar als DJ samenwerken met een robot is niet altijd even gemakkelijk, vertelt DJ Yoda. “Ik heb eerder samengewerkt met een klassiek orkest, een beatboxer en een ensemble met koperblazers, maar een robot leren dj’en is behoorlijk maf. Er waren momenten waarop ik niet zeker wist of het ging werken of niet. De grootste uitdaging was de robotcoders gevoel voor ritme proberen bij te brengen.”