Robot flirt met presentator tijdens interview

Charlie Rose is in de VS bekend vanwege zijn show 60 Minutes. Hierin heeft hij talloze internationale beroemdheden geïnterviewd, maar zijn laatste gesprekspartner was misschien nog wel het meest opvallend. Hij sprak namelijk met Sophia, een kunstmatige intelligentie in de vorm van een mensachtige robot, schrijft The Next Web.

Sophia is gemaakt door David Hansen, van Hanson Robotics in Hong Kong. De inspiratiebron voor het uiterlijk van de robot was zijn vrouw, gemixt met een aantal kenmerken van Audrey Hepburn. De robot ziet er bovendien niet uit als de meeste die wij kennen. Het heeft namelijk een vrij realistische huid en het gezicht beweegt. Op bepaalde punten zie je zelfs een subtiele hint van menselijkheid. Bijvoorbeeld een snelle grijns of het knipperen.

Het interview is grappig om te bekijken, maar toont ons ook hoe ver we inmiddels zijn met robots en AI, en hoe ver we nog moeten gaan. Vermakelijk is dat Sophia aan het flirten is met Charlie Rose. Zo zegt ze halverwege het interview dat ze “op hem had gewacht”, om vervolgens te reageren met: “Nee, niet echt, maar het is een goede openingszin.”

Sophia’s blik op de toekomst lijkt echter wel wat problematisch. Rose vraagt bijvoorbeeld naar haar doelen, waarop Sophia zei dat ze graag “slimmer dan mensen en onsterfelijk” wil worden. De vraag is natuurlijk of wij dat ook een goed idee vinden.