Voor de eerste test met zelfrijdende auto’s gebruiken de Britten hele kleine autootjes

In het Verenigde Koninkrijk verschijnen vandaag de eerste zelfrijdende auto’s op de wegen. Dat schrijft VentureBeat. De auto’s gaan direct passagiers vervoeren, als onderdeel van testen om autonome auto’s aan het einde van dit decennium op de snelweg te krijgen.

De Britse overheid wil dat techbedrijven, autofabrikanten en startups hun eigen zelfrijdende voertuigen maken en testen in het land. Op die manier hopen ze een industrie te maken die een wereldwijde markt kan voorzien. De eerste stappen hiervoor werden al gezet toen het land afgelopen december met Google in gesprek ging over het testen van de voertuigen. Toch zijn de eerste auto’s niet van de internetgigant, maar van Ford en Jaguar Land Rover.

Het gaat om een Pod. Dat ding ziet er niet echt uit als een auto, maar is is een klein karretje met twee zitplaatsen. De Pod werd ontwikkeld door een bedrijf dat voortkwam uit de Oxford University. De testen vinden plaats in het Zuid-Engelse dorp Milton Keynes. De bedoeling is dat er belangrijke informatie komt over hoe het voertuig omgaat met voetgangers en andere weggebruikers.

“De eerste publieke testen van autonome voertuigen in onze dorpen is een baanbrekend moment”, zei Greg Clark, de Britse minister van Zaken. “De wereldwijde markt voor autonome voertuigen geeft grote kansen voor onze autofabrikanten en techbedrijven en het onderzoek dat laat zien dat de technologie en software toepassingen gaat hebben die veel verder gaan dan autonome voertuigen.”

De Pod gebruikt, net als alle andere zelfrijdende auto’s, data van camera’s en radars om in gebieden met voetgangers te navigeren. In Milton Keynes zijn er al een aantal oefeningen gedaan voordat het testen begon, waaronder het in kaart brengen van de stad en veiligheidsplannen maken met de lokale overheid. De stad werd gekozen samen met drie andere locaties voor het project, met name vanwege de brede stoepen en de vele fietspaden.