Robotarmen genaamd MetaLimbs stuur je aan met je voeten

Iedereen heeft wel eens een paar extra armen en handen willen hebben. Bijvoorbeeld als je je handen vol hebt en de deur probeert open te maken. Een team van het Inami Hiyama Laboratory hebben dan ook precies dat uitgevonden. Klein opvallend detail: de zogenaamde MetaLimbs bestuur je met je voeten.

Lopen en de handen tegelijkertijd gebruiken is dus niet aangeraden. De groep wetenschappers raadt dan ook aan om ze alleen te gebruiken als je zit en je je voeten verder niet gebruikt. Zo kun je ze gebruiken om handen te schudden of een kop koffie vast te houden. Je kunt de MetaLimbs ook gebruiken als je staat, maar dan doe je wel een raar dansje om ze te gebruiken. Niet geheel ideaal dus.

Besturing

De armen zelf werken aan de hand van tracking-sensoren. Die maak je vast aan je voeten en knieën. Daardoor kun je de pols en het gewricht in de elleboog besturen. Je kunt ook nog eens sensoren om je tenen heen doen, zodat je de handen kunt besturen. Knijp je je tenen dan samen, dan maken de robothanden een vuist.

De wetenschappers zijn zelfs zo ver gegaan om enige vorm van feedback toe te voegen. Raakt de hand iets aan, dan trekt een band om je voet zich een beetje samen.

Natuurlijk is het de vraag hoe groot deze robothanden gaan worden. Onder meer Facebook werkt immers aan hersenbesturing voor apparaten, waardoor besturing met je voeten wat vreemd lijkt. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan autonome protheses. Maar het project ziet er in ieder geval tof uit.