WiFi4EU: Gratis wifi-hotspots op openbare plekken in de EU

Ben je buiten, is je databundel op. Vervelend, zeker nu je nog even een appje wilde versturen. Een aantal plekken heeft wel openbare wifi, maar dat kunnen we nog steeds niet overal vinden. Al moet dat binnenkort gaan veranderen. De Europese Commissie, de Europese Raad en het Europarlement zijn namelijk akkoord gegaan met WiFi4EU.

WiFi4EU is een initiatief om gratis hotspots voor draadloos internet op openbare plekken te plaatsen in Europa. Daardoor moet iedereen toegang krijgen tot het internet, ongeacht waar je bent.

120 miljoen euro

Volgens het akkoord komt daar nu een bedrag van 120 miljoen euro voor vanuit de Commissie, Raad en het Parlement. De uiteindelijke bedoeling is dat er in 6000 tot 8000 Europese gemeenten hotspots komen. Die komen dan in bijvoorbeeld ziekenhuizen en op pleinen. Vereiste is natuurlijk wel dat er nu nog geen openbare hotspots zijn.

Europese gemeenten kunnen zich later gaan aanmelden voor een subsidie voor de hotspots. Het idee is dat ze dan het geld krijgen om de nodige apparatuur aan te schaffen. Het in stand houden van de hotspot is wel voor eigen rekening.

De plannen van WiFi4EU werden in september vorig jaar aangekondigd. Het is onderdeel van een revisie van Europese regels voor de telecom, waar ook een aantal nieuwe projecten onder vallen. Denk bijvoorbeeld aan 5G, waar frequenties voor worden gereserveerd, en het afschaffen van roamingkosten in de EU.