Robots vervangen het personeel in restaurants

Het team Robohow van de Universiteit van Bremen is het gelukt om robots een bestelling op te laten nemen. In plaats van de robots volledige te programmeren, haalt de robot kennis op van de website Wikihow.

Wikihow is, net als Wikipedia, een platform waarop iedereen een artikel kan schrijven of bewerken. WikiHow heeft, in t met Wikipedia, echter als doel het stap voor stap uitleggen van handelingen of activiteiten.

Door WikiHow als learningtool te gebruiken is het team al eerder gelukt om robots pannenkoeken, pizza’s, sandwiches en popcorn te laten maken. Het team heeft nu gepresteerd om een robot een bestelling op te laten nemen en door te geven ‘aan de keuken’. Dit is naast de melkrobots, stofzuigrobots en bijvoorbeeld de zelfrijdende auto’s een voorbeeld waarin robots ons werk overnemen.

De meningen over het overnemen van werk door robots zijn sterk verdeeld. Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, laat weten zich daar niet druk over te maken. Volgens Steve zullen robots slimmer worden dan wij op dit moment zijn en zullen er op dat moment zelf achter komen dat ze ons nodig hebben.

Andrew McAfee en Erik Brynojolfsson, schrijvers van The Second Machine Age, vragen zich echter af of werken niet ons belangrijkste doel in het leven is. Als ons werk verdwijnt, hoe gaan we dan ons leven indelen en wat wordt ons streven?