Geen schermen voor kinderen onder de twee jaar? Dat advies is achterhaald, zeggen de makers ervan

De adviezen over het gebruik van apparaten met beeldschermen door kinderen, die zijn opgesteld door de American Academy of Pediatrics, de Amerikaanse beroepsvereniging voor pedagogen, worden aangepast. Het huidige advies, om kinderen onder de twee jaar weg te houden bij schermen en oudere kinderen maximaal twee uur per dag in aanraking te laten komen met schermen, is niet meer van deze tijd, vindt de organisatie.

In een wereld waarin “schermtijd” gewoon “tijd” moeten onze richtlijnen zich aanpassen anders worden ze achterhaald.

In een artikel, dat is verspreid onder de leden van organisatie, legt één van de bestuursleden van de AAP uit dat de ontwikkelingen sneller gaan dan het onderzoek naar het gebruik van technologie door kinderen en de gevolgen daarvan. De huidige richtlijnen komen uit 2011, het jaar dat de iPad werd ingevoerd, en waren daardoor eigenlijk al direct achterhaald, stelt hij.

In de nieuwe richtlijnen, die over een jaar af moeten zijn, wil de AAP meer onderscheidt maken tussen de verschillende activiteiten die kinderen uitvoeren met elektronische apparaten:

Je hebt consumptie, creatie en communicatie. Dus als je kijkt naar kinderen onder de twee jaar, dan is er een groot verschil tussen het urenlang kijken naar tekenfilms op YouTube en videochatten met oma.

Eerder leverde één van de makers van de huidige richtlijnen al kritiek op wat hij zelf had opgesteld, schrijft de Wall Street Journal. Hij gaf aan dat er een groot verschil is tussen de moderne digitale media en de traditionele, passieve media en dat daar geen rekening mee was gehouden.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Tia Henriksen.