Robots zijn heel slecht in het in elkaar zetten van IKEA-meubels

Robot bouwt IKEA-meubel

We schrijven graag over de mogelijkheden die robots ons bieden en hoe snel de ontwikkelingen gaan, maar in sommige dingen zijn robots gewoon helemaal niet zo goed. Waar wij mensen het in elkaar zetten van een IKEA-meubel al wel eens lastig vinden, blijkt het voor een robot helemaal een lastige klus. Dat terwijl het zulke simpele programmeerbare taken lijken.

The Verge besteed aandacht aan een onderzoek van de Nanyang Technological University in Singapore. Daar hebben ze dezelfde robotarmen gebruikt die in de IKEA-fabriek de plankjes en schroefjes in een doos stoppen. Met behulp van sensoren die druk meten en zes camera’s die de robot, hebben ze de robot zo geprogrammeerd dat hij zelf een plug in een plankje kan duwen. Dat kost de robot echter wel heel veel moeite en er was flink wat programmeerwerk voor nodig.

Daar staat tegenover dat het voor mensen juiste één van de makkelijkste taken is. Dankzij de afbeelding uit de IKEA-handleiding snappen we direct wat we moeten doen en we dat moeten doen. Voor robots is de combinatie van een precieze fysieke taak en object- en bewegingsherkenning ontzettend lastig. Voorlopig zullen we onze Billy-boekenkasten dus nog gewoon zelf in elkaar moeten zetten.