Roemeens bedrijf maakt (zwevend) hoverboard werkelijkheid

Het Roemeense ruimtevaartbedrijf Arca is er in geslaagd om een zwevend hoverboard te ontwikkelen, iets wat veel andere bedrijven nog niet lukte. Het grote rechthoekige bord zweeft boven de grond in tegenstelling tot de mini-segways die ook vaak geduid worden als ‘hoverboard’.

Van oorsprong is Arca een ruimtevaartbedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van stratosferische raketten en werkt onder andere voor het Europese Ruimtevaartsagentschap (ESA).

Het ArcaBoard weegt ongeveer 60 kilo en beschikt over 36 motoren die propellers aandrijven in het bord. Op die manier blijft het bord boven de grond zweven, al kleven er aan deze eerste versie grote nadelen. Zo kan de hoverboard slechts 5 tot 6 minuten vliegen, voordat de batterij weer opgeladen moet worden. Dit kan met de bijgeleverde lader, maar dan duurt het opladen zes uur. Je kunt ook een speciale oplader aanschaffen die de oplaadduur terugbrengt naar 35 minuten.

De 36 motoren maken elk 45.000 slagen per minuut en hierdoor kan het ArcaBoard een topsnelheid bereiken van 20 kilometer per uur. Het bord zweeft ongeveer 30 centimeter boven de grond. Je kunt het hoverboard op twee manieren besturen: zoals bijvoorbeeld een skateboard kun je simpel door het zwaartepunt te verleggen het bord bewegen. Maar omdat er een ingebouwde stabilisator in zit, kun je er ook voor kiezen om het ArcaBoard te besturen met een app. Op deze manier lijkt het erg op een drone waar je als gebruiker op kunt gaan staan.

Erg goedkoop is het ArcaBoard niet: liefhebbers moeten iets minder dan 20.000 dollar betalen om het ArcaBoard in bezit te krijgen. In april 2016 zegt Arca de levering te starten.