Rotterdammers bouwen landelijk dekkend IoT-netwerk

Nederland Human

Het Rotterdamse Aerea heeft in één klap een landelijk dekkend draadloos netwerk gebouwd. Het mobiele datanetwerk heeft een zeer lage snelheid van 100 bits per seconde, maar dat maakt niet uir. Het bedrijf wil namelijk vooral ondersteuning gaan bieden voor Internet of Things-apparaten, die geen hoge datasnelheden nodig hebben.

Het mobiele netwerk van Aerea is samen met het Franse Sigfox ontwikkeld en is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het LoRa-netwerk dat KPN uitrolt. Aerea-directeur Nicholas van Hoey Smith vertelt aan Tweakers dat het netwerk altijd even snel is, ongeacht hoe ver een apparaat is verwijderd van de antenne. Door het gebruik van de zogeheten lPWAN-technologie verbruikt het netwerk vrij weinig stroom. Dat is handig, want daardoor kunnen kleine Internet of Things-sensoren lange tijd meegaan, zonder dat ze opgeladen hoeven te worden.

Omdat het netwerk van Aerea landelijk is, zouden veel bedrijven en andere instanties er in theorie gebruik van kunnen maken. Het is nu nog afwachten hoe dat in de toekomst zal gaan gebeuren. Vooral omdat ze de keuze moeten maken of ze met de aanschaf van apparatuur in deze standaard investeren of in LoRa.

Het Internet of Things-netwerk zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om slimme lantaarnpalen op straat met elkaar te verbinden of om een vochtsensor een signaaltje af te laten geven als er water in een boot komt te staan. Het zorgt ervoor dat hele steden op termijn met elkaar kunnen praten, zonder dat er wifi of 4G bij komt kijken.