Rozijnen geven sporter evenveel energie als sportreep

Uit onderzoek van de California-Davis University is gebleken dat rozijnen een zelfde hoeveel energie kunnen geven als (vaak veel duurdere) sportrepen of -gels. Tijdens het onderzoek, dat zeven dagen duurde, voerde de onderzoekers diverse tests uit met hardlopers. Conclusie: rozijnen geven net zo veel boost en zijn – mede vanwege hun natuurlijke energie – een gezondere en goedkopere energiebron.

Gedurende zeven dagen werden er drie verschillende experimenten uitgevoerd met diverse hardlopers. De lopers kregen tijdens deze experimenten rozijnen, energierepen of water. Vervolgens werden in een gecontroleerde loop van 80 minuten de in het lichaam aangemaakte glycogeenvoorraden opgemaakt, waarna er een run van 5 km werd ingezet. Uiteindelijk bleek dat de sporters die rozijnen of een sportreep hadden genuttigd deze 5 kilometer gemiddeld een minuut sneller liepen dan de lopers die alleen wat water hadden gekregen. Daarnaast zorgde de repen en de rozijnen voor meer verbrandde koolhydraten.

“Rozijnen zijn een goed alternatief voor sportrepen. Ze zitten vol vezels en voedingsstoffen als ijzer en kalium. Daarbij bevat het geen suiker of kunstmatige smaak- of kleurstoffen”, aldus voedingswetenschapper James Painter van de California Raisin Marketing Board. Vooral dat laatste aspect zal veel lopers aanspreken, want uiteindelijk worden de kilometers vaak afgelegd om een gezondere fysiek te bereiken!